Matis: Brinemo da li će Rusija sprovediti sporazume koje je potpisala

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2017, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matis: Brinemo da li će Rusija sprovediti sporazume koje je potpisala

Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a na sastanku u Briselu razgovarali su o navodnom mešanju Rusije u demokratski proces u tim zemljama, izjavio je direktor Pentagona Džejms Matis.

„Takođe smo razgovarali o stalnim naporima Rusije da se meša u suverene demokratske procese u našim zemljama“, rekao je Matis nakon sastanka.

Rusija je više puta negirala optužbe da pokušava da utiče na izbore u različitim zemljama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je nazvao „apsolutno neosnovanim“.

Matis je takođe rekao da Sjedinjene Američke Države sve više brinu o tome da li Rusija namerava da sprovede sporazume koje je potpisala i da nameravaju da raspravljaju o ovom pitanju sa Rusijom.

„Čvrsto smo uvereni, već nekoliko godina, da su Rusi prekršili Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa i ulažemo napore da se Rusi vrate na sprovođenje sporazuma. Kao i u slučaju sa Bečkim sporazumom, Minskim sporazumom, Helsinškim sporazumom, sve više se brinemo da li Rusija želi da ispunjava sporazume koje je potpisala“, naglasio je Matis.

Prema njegovim rečima „mnoge zemlje već imaju svoje dokaze o tome šta radi Rusija“.

„Sarađivaćemo sa Rusijom i pokušati da rešimo ovo pitanje“, rekao je ministar.

Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa je potpisan u Vašingtonu 1987. godine i ima neograničeni karakter. On zabranjuje stranama da poseduju balističke kopnene rakete i krstareće rakete sa radijusom dejstva od 500 do 5,5 hiljada kilometara.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.