Knežević: Ne bih zabranjivao sletanje Montenegro erlajnsa nego bih crnogorske tajkune proterao iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020, 14:39

Knežević: Ne bih zabranjivao sletanje Montenegro erlajnsa nego bih crnogorske tajkune proterao iz Srbije

Demokratski fronta nema nameru da preispituje crnogorsku nezavisnost, ali neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora, poručio je danas u parlamentu opozicioni poslanik Milan Knežević.

Knežević je tokom "premijerskog sata" optužio vlast u Crnoj Gori da je najveći neprijatelj države, a predsednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića da se utrkuju u antisrpstvu.

Knežević, koji je prvi put u parlamentu sa nanogicom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Markoviću je rekao da vlast u Crnoj Gori trazi "nevidljive i vidljive neprijatelje crnogorske nezavisnosti", iako čitav svet i cela Crna Gora vidi da ste, kako je kazao, vi najveći neprijatelji države.

Dodao je da su prošle sedmice videli koliko košta crnogorska nezavisnost - 20 evra, od čega 15 evra za gorivo, a pet za točeno pivo.

Posebna je priča, kako je naveo, promovisanje hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo.

"Vi i predsednik države utrkujete se u antisrpstvu i pretite vašim sudovima. Jesu li to oni sudovi gde su kandidati prepisivali na testovima, gde su sudije korumpirane? Ne plašimo se, sve što ste mogli da sprovedete nad DF-om ste sproveli, ostaje samo da nas ubijete, o čemu se, verujem i razmišlja u određenim državnim strukturama", kazao je Knežević.

DF, istakao je, nema nameru da preispituje nezavisnost Crne Gore, ali neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora.

"Ako to želite imaćete sukobe sa DF-om i većinskom Crnom Gorom, a ukoliko ne želite, spremni smo da razgovaramo na tu temu o nacionalnom pravoslavnom pomirenju, ali ga ne želite jer ste navikli da funckionišete na podelama", poručio je Knežević.

Pomenuo je i odluku da se otvore granice prema određenim državama, među kojima je i Nemačka, koja je zatvorila granice za Crnu Goru.

"Angela Merkel vam je rekla aufiderzen", naveo je Knežević, prenele su podgoričke Vijesti.

Knežević je dodao da ne bi zabranjivao sletanje aviona Montenegro erlajnsa nego bi popisao "crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo" i proterao bi ih, a deci njihovoj zabranio da se provode po Beogradu.

"Onda biste videli šta su mere reciprociteta", kazao je Knežević.

Navodi da je jedino privlačenje investicija kada premijer "sedne u kafić svog sina i tada se popune sva prazna mesta u kafiću".

Marković mu je na to odgovorio da spekuliše činjenicama i ne zaslužuje ozbiljan komentar.

"Reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica i prenosi. Koja je to moja antisrpska izjava i protiv države Srbije? Kada sam pomenuo njihovu politiku, zvaničnika, a kada posebnu instituciju? Pokušali ste da manipulišete", rekao je Marković.

Optužio je Kneževića da govori neistine i optužbe bez činjenica.

"Molio bih da se služite činjenicama i fer komunikacijom", kazao je Marković.

Komentarišu navode Kneževića da bi proterao Crnogorce iz Srbije, Marković je kazao da je time pokazao da će se kandidovati da bude ministar u Vladi Srbije protiv Crne Gore.

Marković je rekao da je odluka Srbije o zabrani letova Montenegro erlajnza na beogradski aerodrom "samostalna nezavisna odluka" zvaničnog Beograda, koju će Crna Gora poštovati, ali će, kako kaže, videti šta iza toga stoji i koliko će trajati.

Nema ljutnje, kazao je Marković kada je u pitanju nacionalno zdravlje i dodao da se Crna Gora nije ljutila na zabranu izvoza pšenice iz Srbije.

Marković je tokom "premijerskog sata" odgovarajući na pitanje poslanika opozicionog Demokratskog fronta Milana Kneževića rekao da Crna Gora želi da Srbija iz ove situacije izađe što pre.

Srbija se, kazao je, uspešno nosi sa epidemijom i u vladi se nadaju da će se to desiti brže nego što standardi govore.

"U tom trenutku mi ćemo biti otvoreni za srpske državljane. Oni su ako žele biti dobrodošli u Crnu Goru", kazao je Marković.

Rekao je i da Knežević pokušava da bude ekskluzivni po pitanju antifašizma.

"Ali, nemate eksluzivitet da uzimate spomenice i ordenja jer je moja cela porodica partizanska. Vi ste daleko od antifašističkih vrednosti jer svojim političkim delovanjem gazite temelje Crne Gore", kazao je Marković kome su u reč upadali poslanici DF-a iz klupa, nakon čega ih je opomenuo predsednik Skupštine Ivan Brajović.

Marković je rekao i da mu je sin zakupio kafić, svojim novcem, ne državnim, te da se time ponosi.

U polemici sa Kneževićem, Marković je tražio da mu pojasni da li je, kada je kazao da bi proterao Crnogorce iz Srbije mislio na sve građane Crne Gore ili samo na "tajkune i državne funkcionere".

Knežević je potom tražio pauzu da se utvrdi šta je govorio, što nije dozvolio Brajović poručivši da stenogram ne može dobiti.

"Nismo više prepušteni sebi, član smo NATO"

Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama i sebi prepuštena, jer je postala članica NATO saveza, izjavio je danas u parlamentu crnogorski premijer Duško Marković.

"Današnja Crna Gora svih koji žive u njoj otporna je na agresivnost i negatore njene nezavisnosti", rekao je Marković odgovarajući na poslanička pitanja, a preneo podgorički Radio Antena M.

Odgovarajući na pitanje poslanika vladajuće DPS Dragutina Papovića, kakav je odgovor vlade na sve češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih činilaca da ugroze mir, stabilnost, demokratiju i građansko društvo u Crnoj Gori, Marković je rekao i da ti napadi nisu ništa novo, već su, kaže, samo vidljiviji.

Naše odluke mogu biti loše i nedovoljno utemeljene, ali su naše, kaže premijer Crne Gore i dodaje da se ne sekira zbog kritika koje se čuju.

"Možda nismo dobra vlast, ali smo crnogorska i samostalna. Koliko je uspešna, oceniće građani još tokom ove godine na izborima", rekao je Marković.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević pitao je Markovića sa koliko novca su Milo, Blažo i Aco Đukanović, kao i Ana Kolarević, pomogli građane i državu u doba korone.

Marković je rekao da je preko 5. 000 građana doniralo sredstva preko posebnog računa Nacionalnog koordinacionog tela.

"Mnogima ne znamo imena i adrese. Mnogi donatori nisu hteli nikakvu promociju, pa su identiteti mnogih ostali nepoznati. Pomogli su svi koliko su mogli i koliko su smatrali da treba, a pomoć će biti usmerena zdravstvenom sektoru, prvenstveno za izgradnju neophodnih klinika", rekao je premijer.

"Verujem da kao humanista znate smisao reči donacija. To je lični čin, pa mi ne pada na pamet da vas pitam koliko ste donirali vi i vaši rođaci", rekao je Marković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.