Makedonci šalju vojnu jedinicu u NATO borbenu grupu u Letoniju

Izvor: Beta, 16.Feb.2022, 13:00

Makedonci šalju vojnu jedinicu u NATO borbenu grupu u Letoniju

Armija Severne Makedonije planira da u 2022. godini prvi put pošalje jednu manju vojnu jedinicu u NATO borbenu misiju u Letoniju kao i da uveća broj pripadnika oružanih snaga u misijama van granica svoje zemlje za čak dve trećine.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na izveštaj Vlade Severne Makedonije, u ovoj godini će broj pripadnika vojske koji će ići van granica sa 71 porasti na 118 ljudi, a dva voda biće poslata i na Kosovo, u sastav KFOR-a.To je povećanje od oko 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu a planirani troškovi su oko pet i po miliona evra.Vojska te bivše jugoslovenske republike će poslati odeljenje od 10 pripadnika u NATO misiju Pojačanog isturenog prisustva u Letoniji (NATO eFP Battle Group Latvia). U toj borbenoj grupi pod komandom Kanade nalaze i vojske Crne Gore, Slovenije, Albanije, Poljske, Italije, Češke, Slovačke i Španije.Reč je o odeljenju koje će ući u sastav ABHO voda Vojske Slovenije a Vlada Severne Makedonije računa da će njihovo angažovanje početi u trećem kvartalu ove godine, verovatno u julu.NATO je na granice Rusije i Belorusije još 2017. godine uputio četiri takve multinacionalne borbene grupe za demonstraciju sile i one se, osim u Letoniji, nalaze i ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Makedonci šalju vojnu jedinicu u NATO borbenu grupu u Letoniju

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2022

Armija Severne Makedonije planira da u 2022. godini prvi put pošalje jednu manju vojnu jedinicu u NATO borbenu misiju u Letoniju kao i da uveća broj pripadnika oružanih snaga u misijama van granica svoje zemlje za čak dve trećine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.