Makedonci debatuju da li ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka

Izvor: Southeast European Times, 21.Jan.2013, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci debatuju da li ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka

Obavezni vojni rok mogao bi da pomogne Makedoniji da se bolje brani, a takođe bi bio koristan prilikom prirodnih katastrofa, kao i za pružanje veće podrške saveznicima u NATO-u, tvrde neki.

19/01/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 19.1.2013.

Generalštab Armije Makedonije saopštio je da želi ponovo da uvede obavezni vojni tok, ali se ministar odbrane Fatmir Besimi >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << suprotstavio toj ideji rekavši da je nepotrebna.

Generalštab je predložio, kako je rekao, mekšu verziju, prema kojoj bi mladi muškarci prolazili tromesečnu vojnu obuku. Na taj način bi vojska dobila bar još 15 odsto aktivnog ljudstva kroz nove regrute.

Besimi, međutim, kaže da ne postoje analize koje bi dovele do takvog zaključka generalštaba.

„Većina zemalja NATO-a, čak i one sa dugom tradicijom obaveznog vojnog roka, napustile su takav sistem regrutovanja i uvele dobrovoljni sistem, preciznije, sada imaju potpuno profesionalne vojske“, rekao je Besimi.

Ali, vojni eksperti i analitičari se ne slažu i tvrde da su prednosti obaveznog služenja vojske brojne, uključujući i mogućnost da se pruži bolja podrška makedonskim saveznicima u NATO-u.

„Ojačana novim regrutima, vojska bi bila bolji garant teritorijalnog integriteta Makedonije, a takođe bi pružila bolju osnovu za ostvarivanje naših obaveza prema saveznicima. Istovremeno bismo smanjili troškove neophodne za profesionalne vojnike“, rekao je Adil Gazafer, penzionisani general koji je bio načelnik Generalštaba Armije Makedonije od 2005. do 2008. godine, u izjavi za SETimes.

„Da je obavezno služenje vojske nepotrebno, manje zemlje kao što je Švajcarska nikada ne bi imale vojsku. Zemlja uživa poštovanje na osnovu svoje sposobnosti da se brani. Pre nekoliko godina vojni rok je prebrzo ukinut, što je izgledalo kao politička odluka. Ali, regruti će biti jednako spremni kao profesionalni vojnici i mogu da služe u mirovnim misijama“, dodao je Gazafer.

Makedonija je jedna od prvih zemalja u regionu koje su ukinule obavezno služenje vojske i prešla je na profesionalnu vojsku 2008. godine; Srbija je poslednja to učinila.

„Podržavam ovaj predlog i ohrabrujem načelnika generalštaba ... da ponovo uvede obavezni vojnik rok, pa čak i ako traje tri meseca. Naravno, ako postoje dobri uslovi za to. Za mene je služenje vojske svetinja“, kaže Legioner.

Vojni lideri, analitičari i blogeri tvrde da postoji konkretna, praktična potreba za pripravnošču u vreme većih globalnih bezbednosnih pretnji, kao i prirodnih katastrofa. Oni tvrde da su Makedoniji potrebni mladi vojnici i da će novi regruti predstavljati bazu iz koje se mogu birati najbolji da studiraju na vojnoj akademiji i postanu oficiri.

„Želim da se ponovo uvede redovna vojna služba, jer će nas naučiti kako da budemo pripravni i disciplinovani. U vanrednim situacijama biće dovoljno vojnika koji su spremni da pruže otpor (ili pomognu građanima)“, rekao je SteF1z .

„Za malu zemlju je važno da je svaka osoba pripravna i da učestvuje u njenoj odbrani“, ukazao je generalGorančo Kotevski .

Ali, neki blogeri se ne slažu i tvrde da blaža verzija obaveznog služenja vojske možda neće biti dovoljna da se ostvare najviši profesionalni standardi za koje su makedonski vojnici nagrađivani prilikom služenja u misijama u Avganistanu, Iraku, BiH i na drugim mestima.

„Obavezno služenje vojske nije održivo. Profesionalni vojnici biće bolje obučeni, bolje opremljeni i spremniji nego obični regruti“, navodi Van der Heights .

Mnogi koji podržavaju obavezni vojni rok imaju u vidu da je opozicija blokirala budžet prošle godine, zbog čega će ovaj i drugi predlozi verovatno tek kasnije doći na red.

„Mislim da ove godine neće biti redovnog služenja vojnog roka, jer je budžet usvojen i u njemu nema novca za regrute na redovnom služenju vojske“, zaključio jeTrajče.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.