MILANOVIĆ I KOMŠIĆ PONOVO U KLINČU: Varnice između Hrvatske i BiH, Dejtonski sporazum pravi razdor među Hrvatima

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2021, 22:02

MILANOVIĆ I KOMŠIĆ PONOVO U KLINČU: Varnice između Hrvatske i BiH, Dejtonski sporazum pravi razdor među Hrvatima

Lukav pozez komšija ipak nije prošao.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izrazio je danas zadovoljstvo što je u završnom dokument Samita NATO, u delu koji govori o Bosni i Hercegovini, pomenut Dejtonski sporazum, ali je iskazao i zabrinutost zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.

- Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga i kako je moguće da jedan, ne baš mali broj država sabotira, otvoreno opstruiše, onemogućava da se u pasus >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o BiH uopšte spomene Dejtonski sporazum, kao da je to nešto otrovno - rekao je Milanović.

Kako prenose mediji, on je dodao da je u poslednjem trenutku uspeo to da ubaci.

- Da to nisam napravio imali bismo deklaraciju koju kao da je pisao neki zagovornik takovzane građanske BiH, što zvuči jako plemenito, ali je ustvari podvala - izjavio je predsednik Hrvatske.

Milanović je istakao da ce hrvatska diplomatija morati, kako se ovo ne bi ponovilo, da "iskopa" zašto postoji tolika opstrukcija prema Dejtonu.

- Ovo me upućuje ne jedini mogući zaključak da neki imaju nekakve kreativne planove s BiH. E, tu će se Hrvatska pitati, pitaće se i bosanski Srbi, nisu bili naši saveznici u ratu, bili su neprijatelji, Bošnjaci su ipak bili saveznici u najvećem delu vremena, ali ono što mene zanima u BiH, celovitoj, neokrnjenoj, jedinstvenoj i to nikada ne dovodim u pitanje, jeste sudbina i temeljna državna glasačka i gradanjska prava bosansko-hercegovačkih Hrvata, koji su skoro svi hrvatski državljani - dodao je on.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocenio je večeras da to što u završni dokument samita NATO nije ušla formulacija "konstitutivnost naroda u BiH", kao što je tražio hrvatski predsednik Zoran Milanović, govori o tome da je taj koncept "suprotan NATO i EU standardima".

Komšić navodi da se u deklaraciji ne pominje konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali i da je to "još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni'', prenose mediji.

- Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku evroatlanskim reformskim procesima - rekao je Komšić.

Samtra da je podrška Dejtonskom sporazumu u Deklaraciji, na čemu je Hrvatska takođe insistirala, očekivana, konstantna i da nije nikakva novost.
Pogledaj vesti o: NATO,   Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.