MAKRON OBJASNIO! Ovo je naš najveći NEPRIJATELJ, a nisu ni Kina, ni Rusija!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2019, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKRON OBJASNIO! Ovo je naš najveći NEPRIJATELJ, a nisu ni Kina, ni Rusija!

DA li NATO treba kao neprijatelje da označava Rusiju ili Kinu, zapitao je francuski predsednik Emanuel Makron i odmah odgovorio.

- Ne verujem. Naš zajednički neprijatelj je terorizam- kazao je francuski predsednik u četvrtak, posle razgovora s generalnim sekretarom Severnoatlantske alijanse Jensom Stoltenbergom u Jelisejskoj palati.

Do susreta je došlo pred samit NATO u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Londonu, a posle nedavne šokantne izjave francuskog šefa države da je Alijansa u stanju "moždane smrti".

Makron je poručio da sada treba da se povede istinska diskusija o onome što danas predstavlja NATO, a prvi cilj je da se povede "lucidan, robustan i zahtevan" dijalog s Rusijom.

- Naša Evropa ima istoriju, ali i geografiju. Rusija geografski pripada Evropi - rekao je Makron, istakavši da odustvo dijaloga s Rusijom nije učinilo evropski kontinent sigurnijim.

#BREAKING Macron says EU must be part of any future US-Russia nuclear missile treaty pic.twitter.com/SgQhtX6VJc

— AFP news agency (@AFP) November 28, 2019

Rekao je da veruje u veću evropsku suverenost i da treba da se stvori nova arhitektura poverenja i sigurnosti koja prolazi kroz rasvetljavanje odnosa s Rusijom, "uz postavljanje naših uslova". Makron je zatražio i pokretanje otvorene diskusije o kontroli naoružanja:

- Izrazili smo žaljenje povodom odluke SAD da stavi tačku na Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja srednjeg dometa - rekao je Makron i dodao da se zato založio za stvaranje novog sporazuma, uz učešće Evropljana.

Makron je kao važno pitanje postavio temu obaveze solidarnosti članica. Kao primer je naveo tursku intervenciju u Siriji koja je saveznike dovela pred svršen čin i ugrozila zajedničku borbu protiv Islamske države.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.