MAĐARSKA RAMPA ZA ŠVEDSKU: Orban bojkotovao glasanje o prijemu Stokholma u NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2023, 16:18

MAĐARSKA RAMPA ZA ŠVEDSKU: Orban bojkotovao glasanje o prijemu Stokholma u NATO

Mađarska je i dalje jedina zemlja, zajedno sa Turskom, koja nije ratifikovala dokumente o pristupanju Švedske Alijansi.

Mađarski parlament na vanrednoj sednici, sazvanoj na inicijativu opozicije, nije glasao o prijemu Švedske u NATO.

Poslanici vladajuće stranke "FIDES – Mađarska građanska unija" i njihovi partneri bojkotovali su zasedanje, zbog čega nije bilo kvoruma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Kako se navodi, za usvajanje dnevnog reda, u koji su poslanici opozicije predložili da se uvrsti pitanje ulaska Švedske u Severnoatlantski savez, nije bilo dovoljno glasova. Sastanak, prenošen na sajtu parlamenta, sveden je na razmenu mišljenja predstavnika opozicionih partija o nizu pitanja unutrašnje i spoljne politike.

Mađarski parlament završio je prolećno zasedanje 7. jula, međutim, predsednik Laslo Kever bio je prinuđen da sazove vanrednu sednicu jer se 49 opozicionih poslanika javilo sa takvom inicijativom. Za ovo je po zakonu bilo dovoljno 40 poslanika. Istovremeno, FIDES, koji zajedno sa demohrišćanima ima 135 od 199 mesta, saopštio je da namerava da razmatra ulazak Švedske u NATO tek na jesen.

Podsetimo, Mađarska je i dalje jedina zemlja, zajedno sa Turskom, koja nije ratifikovala dokumente o pristupanju Švedske Alijansi.

Budimpešta je prethodno izrazila nezadovoljstvo zbog neprijateljskih izjava švedskih političara i na ovu temu razgovarala sa Stokholmom. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je ranije da se Budimpešta stalno konsultuje sa Turskom po pitanju ratifikacije članstva Švedske u NATO-u i da neće usporavati pridruživanje te zemlje Alijansi ukoliko bude napretka u pregovorima između Ankare i Stokholma.

Mađarska je više puta izjavljivala da ne namerava da spreči prijem Švedske u NATO i da "neće biti poslednja koja neće ratifikovati takav sporazum". Vlada je prošlog leta podnela na ratifikaciju u parlamentu dokumente o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Mađarski poslanici su 27. marta odobrili pristupanje Finske alijansi, ali su odložili razmatranje pitanja Švedske.

Finska i Švedska su podnele prijave 18. maja 2022. godine, uz ocenu njenih političara da su ih događaji u Ukrajini podstakli na ovaj korak.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.