Lukšić: NATO nema alternativu

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: NATO nema alternativu

Podgorica -- Potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić izjavio je da članstvo u NATO nema alternativu za tu državu.

"NATO danas nema alternativu. On je garant svake sigurnosti jedne države i važno je da crnogorski građani na pravi način razumeju da je to najbolji put i za našu decu i za dalji razvoj”", kazao je Lukšić.

Crna Gora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

“"Imajući u vidu našu želju i ambiciju da u 2014. godini dobijemo poziv za članstvo u NATO, nastavićemo sa daljim ispunjavanjem obaveza, kao i da aktivno dajemo doprinos globalnoj stabilnosti, kao posvećen i pouzdan partner Aliijanse"”, naveo je Lukšić.

On je portalu CDM kazao da će crnogorska vlada u narednom periodu intenzivirati dijalog sa građanina na temu integracije u NATO, odnosno građanima ponuditi dovoljno argumenata da razumeju benefite od članstva u Alijansu.

Lukšić je kazao da je Crna Gora, otvaranjem pregovaračkih poglavlja 23 i 24, pokazala da je ozbiljan partner Evropske unije, ali i da je sposobna da odgovori zahtevnim obavezama na putu evropskih integracija.

On je istakao da će politika dobrosusedstva takođe i dalje biti jedan od prioriteta Crne Gore.

“"Naše interese određujemo uvek iz vizure ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, a to su šlanstvo u EU i NATO-u, dobri odnosi sa susedima i ključnim članicama međunarodne zajednice i snažnija regionalna saradnja”", naveo je Lukšić.

Komentarišući odnose u crnogorskoj vladajućoj koaliciji, on je kazao da je bilo i boljih trenutaka, ali i da je sasvim normalno da nakon dugog zajedničkog obavljanja vlasti bude trzavica i različitih pogleda na pojedina pitanja.

"Ono što i dalje, i pored pojedinih razlika, zbližava koalicione partnere jesu strateški ciljevi članstva u EU i NATO. Mislim da u ovom trenutku treba pokušati usredsrediti se na dalje potrebne reforme koje nas vode prema EU i NATO i stvaranje uslova da se pokrene nekoliko veoma važnih razvojnih projekata"”, zaključio je Lukšić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukšić: NATO nema alternativu

Izvor: Akter, 02.Jan.2014

Potpredsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić izjavio je danas da članstvo u NATO nema alternativu za tu državu, jer je, Severnoatlanski savez najbolji garant sigurnosti

Nastavak na Akter...

Lukšić: NATO nema alternativu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jan.2014

Potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić izjavio je u četvrtak da članstvo u NATO nema alternativu za tu državu, jer je, kako je naveo, Severnoatlantski savez najbolji garant sigurnosti svake zemlje. “NATO danas nema alternativu. On je garant svake sigurnosti jedne države...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.