Lukšić: NATO nema alternativu

Izvor: RTS, 02.Jan.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: NATO nema alternativu

Članstvo u NATO-u nema alternativu za Crnu Goru i važno je da crnogorski građani na pravi način razumeju da je to najbolji za našu decu i dalji razvoj, kaže šef diplomatije Igor Lukšić.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić izjavio je da članstvo u NATO-u nema alternativu za tu državu, jer je, kako je naveo, Severnoatlanski savez najbolji garant sigurnosti svake zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"NATO danas nema alternativu. On je garant svake sigurnosti jedne države i važno je da crnogorski građani na pravi način razumeju da je to najbolji put i za našu decu i za dalji razvoj", kazao je Lukšić.

Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

"Imajući u vidu našu želju i ambiciju da u 2014. godini dobijemo poziv za članstvo u NATO, nastavićemo sa daljim ispunjavanjem obaveza, kao i da aktivno dajemo doprinos globalnoj stabilnosti, kao posvećen i pouzdan partner Aliijanse", naveo je Lukšić.

On je portalu CDM kazao da će crnogorska vlada u narednom periodu intenzivirati dijalog sa građanina na temu integracije u NATO, odnosno građanima ponuditi dovoljno argumenata da razumeju benefite od članstva u Alijansu.

Lukšić je kazao da je Crna Gora, otvaranjem pregovaračkih poglavlja 23 i 24, pokazala da je ozbiljan partner Evropske unije, ali i da je sposobna da odgovori zahtevnim obavezama na putu evropskih integracija.

On je istakao da će politika dobrosusedstva takođe i dalje biti jedan od prioriteta Crne Gore.

"Naše interese određujemo uvek iz vizure ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, a to su šlanstvo u EU i NATO-u, dobri odnosi sa susedima i ključnim članicama međunarodne zajednice i snažnija regionalna saradnja", naveo je Lukšić.

Komentarišući odnose u crnogorskoj vladajućoj koaliciji, on je kazao da je bilo i boljih trenutaka, ali i da je sasvim normalno da nakon dugog zajedničkog obavljanja vlasti bude trzavica i različitih pogleda na pojedina pitanja.

"Ono što i dalje, i pored pojedinih razlika, zbližava koalicione partnere jesu strateški ciljevi članstva u EU i NATO. Mislim da u ovom trenutku treba pokušati usredsrediti se na dalje potrebne reforme koje nas vode prema EU i NATO i stvaranje uslova da se pokrene nekoliko veoma važnih razvojnih projekata", zaključio je Lukšić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Članstvo u NATO-u nema alternativu

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2014

PODGORICA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić smatra da članstvo u NATO-u nema alternativu za tu državu, jer je taj savez "garant sigurnosti" svake zemlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.