Ljajić: SE da preduzme dalje korake

Izvor: B92, Tanjug, 17.Dec.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: SE da preduzme dalje korake

Beograd, Hag, Strazbur -- Rasim Ljajić će u ponedeljak u Briselu razgovarati o daljim koracima koje Savet Evrope namerava da preduzme posle izveštaja Dika Martija o trgovini organima.

Srbija će istoga dana od Haškog tribunala zatražiti da pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv svih koji su ometali istragu.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ljajić razgovaraće o daljim koracima koje Savet Evrope namerava da preduzme posle Martijevog izveštaja.

Podsetimo, u izveštaju je navedeno da je po završetku NATO bombardovanja, tokom 1999. i 2000. veliki broj Srba i drugih nealbanaca sa Kosova ubijen, a da su njihovi organi prodavani na crnim tržištima nekih zemalja.

Ljajić kaže da više nema prostora da se Haški tribunal uključi u ovaj slučaj jer je završen proces podizanja novih optužnica, ali ima dovoljno razloga da se pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv svih koji su ometali istragu i Srbija će to zatražiti od Tribunala već u ponedeljak.

U Ministarstvu pravde navode da je Srbija već duže vreme ukazivala na to da je Hašim Tači jedan od najodgovornijih za trgovinu ljudskim organima na Kosovu i severu Albanije, i da taj slučaj pored ratnih zločina, zalazi i u sferu organizovanog kriminala.

"Meni je drago što je došlo do tog izveštaja, na te činjenice Srbija ukazuje već duže vreme, postoje dokazi za krivični postupak. Sa druge strane, reč je o političkim odnosima i bez jasne poruke i uticaja međunarodne zajednice teško da će doći di suđenja Tačiju", rekao je Homen.

I dok Srbija očekuje da svi zločini budu istraženi a zločinci procesuirani, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da će Vlada Kosova tužiti izvestioca Saveta Evrope Dika Martija za klevetu i nanošenje štete autoritetu premijera.

Marti: Da se zna ko su bile vođe OVK

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti očekuje da će njegov izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu doprineti rasvetljavanju događaja 1999-2000. i ohrabriti svedoke da iznesu istinu.

"Kada su mi u SE zatražili taj izveštaj, nisam bio presrećan, ali sam ga uradio najsavesnije moguće. Sada je na odgovarajućim vlastima da ga rasvetle", rekao je Marti za švajcarski dnevnik Tan.

Povodom najave da će ga Tači tužiti, Marti podseća da je slična situacija bila i kada je 2007. objavio izveštaj o tajnim zatvorima, a da danas više niko ne poriče postojanje tih zatvora.

"Gospodin Tači je slobodan da uradi šta hoće", kaže izvestilac.

Marti smatra da je trgovina ljudskim organima "fenomen koji prevazilazi Kosovo" i da je ta tragedija prouzrokovala više žrtava nego terorizam.

On kaže da zna mnogo više o tome ko je 1999. dobio organe i o zemljama koje su bile umešane, ali da ne može da pruži više detalja zbog sadašnjeg procesa o trgovini organima na prištinskoj klinici Medikus.

"Uveren sam da su to delimično iste osobe koje su sarađivale na trgovini 1999-2000. Međutim, ne želim da me optuže da želim da utičem na taj proces", rekao je Marti.

Upitan zašto je bilo potrebno toliko godina da se utvrde činjenice, Marti kaže da su većini država bile poznate činjenice.

"Brojni izveštaji obaveštajnih službi - nemačke, britanske, italijanske, grčke - i izveštaji FBI-ja o kriminalnim aktivnostima Tačijeve bande upućivani su raznim ministarstvima spoljnih poslova. Ali, oni su izabrali politički oportunitet. Ono što je danas novo jeste to da je neko objavio te izveštaje", rekao je on.

"Mislim da međunarodna zajednica treba da zna ko su bile vođe OVK", rekao je Marti.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.