Lice i naličje NATO intervencije u bivšoj SRJ

Izvor: VOA, 23.Mar.2024, 17:50

Lice i naličje NATO intervencije u bivšoj SRJ

Pre dvadeset pet godina Severnoatlantska alijansa (NATO) pokrenula je vojnu kampanju protiv bivše Savezne Republike Jugoslavije – nakon neuspelih pregovora albanske i srpske delegacije, uz međunarodno posredovanje, o rešavanju krize i sukoba na Kosovu – tadašnjoj jugoslovenskoj i srpskoj pokrajini. Četvrt veka kasnije, i dalje se preispituje karakter i legitimitet te vojne akcije – dok joj se sa druge strane, kao zasluga u delu međunarodne javnosti, pripisuje prekid progona albanskog stanovništva sa Kosova, ali i uticaj na pad tadašnjeg jugoslovenskog autokratskog lidera Slobodana Miloševića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija na sigurnom putu da ne nauči nikakvu lekciju iz NATO intervencije

Izvor: VOA, 24.Mar.2024, 03:03

BEOGRAD — Počelo je 24. marta i završilo se 10. juna 1999. godine. Ni posle četvrt veka, ne zna se zvaničan broj stradalih tokom tih 78 dana, koliko je trajalo NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Država Srbija nikada nije objavila podatke o stradalima, a u javnosti...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.