Lavrov i Šojgu odgovorili na poziv SAD-a da se Rusija „ponaša kao normalna zemlja“

Izvor: Vostok.rs, 09.Sep.2019, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Šojgu odgovorili na poziv SAD-a da se Rusija „ponaša kao normalna zemlja“

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prokomentarisao je reči šefa Pentagona, Marka Espera o Rusiji. Esper je saopštio da bi „bilo lepo kad bi se Rusija ponašala kao normalna zemlja koja deli zapadne vrednosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i drugim našim saveznicima iz NATO-a“. "Pozvao nas je da se ponašamo kao normalna zemlja, a ne kao Sjedinjene Američke Države, budući da bismo u protivnom morali da bombardujemo Irak, Libiju i grubo kršili međunarodno pravo", saopštio je Lavrov na konferenciji za štampu posle razgovora šefova ministarstava spoljnih poslova i odbrane Rusije i Francuske u formatu „2 + 2“, prenose RIA Novosti. Dodao je da će, ako bude sledila želje Vašingtona, Moskva morati da izdvoji „milione da se meša u poslove drugih zemalja, kao što je to učinio Kongres SAD-a“. Takođe, prema rečima Lavrova, Rusija bi onda trebalo da podrži državni udar, kao što su to učinile Sjedinjene Američke Države sa svojim najbližim saveznicima u februaru 2014. godine, kada je ukrajinska opozicija, pod pritiskom radikala i neonacista, prekršila sporazum koji su potpisale zemlje članice EU. Mišljenje da Moskva i Vašington različito ocenjuju koncept "normalnosti" prethodno je izrazio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. "Verovatno ćemo i dalje biti nenormalni", odgovorio je Šojgu američkom kolegi. Odnosi između Rusije i Zapada su pogoršani zbog situacije u Ukrajini i oko Krima. Moskva je optužena da meša u poslove Kijeva, te su uvedene sankcije protiv nje. Rusija je preduzela recipročne mere. Vladimir Putin je naglasio da je razgovor sa Moskvom o sankcijama kontraproduktivan. Takođe je naglasio da zapadne zemlje optužuju Rusiju za "sve smrtne grehe", što šteti međunarodnim odnosima.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Podržavamo inicijative koje iznosi Francuska

Izvor: Vostok.rs, 10.Sep.2019, 09:30

Rusija pozitivno gleda na ideje o uspostavljanju odnosa između Pariza i Moskve, koje je izneo francuski predsednik Emanuel Makron, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.. „Podržavamo inicijative koje iznosi Francuska, a o kojima je razgovarano na sastanku predsednika Putina...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.