Lavrov i Rogozin: Tajni sporazum UN sa NATO-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Rogozin: Tajni sporazum UN sa NATO-om

MOSKVA/BIŠKEK - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je danas čuđenje što u novom sporazumu o saradnji Ujedinjenih nacija i NATO postoji odredba koja se odnosi na nadležnosti država članica Svetske organizacije, "uključujući nameru saradnje u podršci međunarodnoj bezbednosti na osnovu Povelje UN i nekih međunarodnih direktiva". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Sporazum između sekretarijata potpisan je potajno u periodu sprovođenja ministarske nedelje Generalne skupštine UN", izjavio je u Biškeku šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, dodajući da je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, interesovao se za razloge takve tajnosti ali da razumljiva objašnjenja nije dobio, što je nazvao neobičnim.

Članice moraju da znaju

"Mi smo znali da se sporazum između sekretarijata UN i NATO priprema i polazili smo od toga da pre potpisivanje sporazuma njegov nacrt treba da bude predstavljen zemljama-članicama, što se, međutim, nije dogodilo", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, sekretarijatima je postavljeno pitanje u vezi sa tim i izraženo je upozorenje da se takve stvari mogu raditi bez prikrivanja od zemalja članica i na osnovu ovlašćenja koje imaju sekretarijati.

"Čekamo odgovore", rekao je Lavrov a prenosi Itar-Tas.

Prebacivanje odgovornosti za ubijanje civila

Danas je i zvanični predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio da se Rusija protivi da Alijansa prenosi odgovornost za moguću propast operacije u Avganistanu na UN.

"Rusija, kao članica Saveta bezbednosti UN to nikada neće dopustiti. Ne nameravamo da uzimamo na sebe odgovornost za bombardovanje i pogibiju civila", rekao je ruski diplomata.

Navodeći da je dokument potpisan u Njujorku 23. septembra i da su na njemu su potpisi Bana i generalnog sekretara NATO Japa de Hop Shefera, Rogozin je rekao da se Rusija ne protivi u principu saradnji UN i NATO, ali da "NATO treba da u potpunosti priznaje univerzalnu ulogu UN i ne pokušava da zamenjuje funkcije UN".

Iako se, kako je rekao, u dokumentu govori o saradnji među sekretarijatima, "u stvari se radi o praktičnoj saradnji UN i NATO u borbi protiv savremenih izazova, između ostalog, u pitanjima borbe protiv terorizma", a nigde, pritom, "nema ni reči o vodećoj ulozi UN u osiguravanju stabilnosti u svetu ili o tome da se regionalne organizacije, kakva je NATO, treba da pridržavaju međunarodnog prava".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.