Lavrov: Prisustvo NATO-a u neposrednoj blizini naših granica provokativnog karaktera

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2020, 18:12

Lavrov: Prisustvo NATO-a u neposrednoj blizini naših granica provokativnog karaktera

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da prisustvo NATO-a kod granica Rusije i Belorusije nosi provokativni karakter, kao i da su Rusija i Belorusija zainteresovane za očuvanje Sporazuma o otvorenom nebu. Šef ruske diplomatije danas je, nakon Beograda, otputovao u posetu Minsku.
„Obratili smo pažnju na odnose sa EU i SAD, širenje aktivnosti NATO-a u neposrednoj blizini naših granica, pre svega u baltičkom regionu i Poljskoj. Takvi postupci Alijanse su otvoreno provokativne prirode i vode ka daljoj fragmentaciji evropskog bezbednosnog prostora“, rekao je Lavrov na brifingu u Minsku, nakon sastanka sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem. Lavrov je istakao da je na pregovorima sa ministrom spoljnih poslova Belorusije Vladimirom Makejem bilo govora o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja. „Negativno smo ocenili najavljeni izlazak Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu. Slažemo se da, pored toga što je Vašington raskinuo Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, taj korak šteti globalnoj bezbednosti i sistemu sporazuma u oblasti kontrole naoružanja. Rusija i Belorusija nisu zainteresovane za zaoštravanje međunarodne situacije, usmereni smo na ravnopravni dijalog bez ultimatuma, bez optužbi i uzimajući u obzir interese svih strana“, rekao je Lavrov.  
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.