Kraj; Sve je zatvoreno

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 11:04

Kraj; Sve je zatvoreno

Finska je zatvorila i poslednji granični prelaz sa Rusijom.

Podsetimo, Finska je optužila Rusiju da im namerno na granice šalje migrante, zbog čega su vlasti u Helsinkiju donele odluku da se zatvore svi granični prelazi sa Rusijom, osim jednog “Raja Josepi”.

Helsinki smatra da je namerno slanje migranata na granicu s Finskom osveta Rusije za ulazak te zemlje u NATO, čime je Alijansa stigla na samu granicu s Rusijom.

Zvanična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskva odbacuje takve tvrdnje Finske, a u krizu se uključio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je podsetio da Finska, kao članica NATO, nije sama i da će joj saveznici priteći u pomoć, što je Poljska odmah učinila.

Finska je nastavila da upozorava da Rusija i dalje šalje migrate na jedini otvoreni granični prelaz, a tvrdnje je dokumentovala snimcima i fotografijama, na kojima se vide kolone migranata koji na biciklima odlaze ka prelazu.

Snimljeno je i “groblje bicikala”, odnosno na stotine napuštenih bicikala koje migranti bacaju kada stignu do prelaza "Raja Josepi".

Kao konačan odgovor Helsinki je sinoć, u ponoć, zatvorio i taj jedan jedini prelaz sa Rusijom i sada su svi granični prelazi između dve zemlje i zvanično zatvoreni.

Međutim, železničko-teretna linija će ostati otvorena, a jedan od graničara s kojima je razgovarao BBC ukazuje na to da će migranti u Finsku moći da uđu avionom.

Finski ministar unutrašnjih poslova Mari Rantanen, govoreći o zatvaranju poslednjeg otvorenog prelaza s Rusijom, rekao je da je ta odluka bila pitanje nacionalne bezbednosti.

Zvanična Moskva odmah se oglasila nakon finske odluke, upozoravajući da će doći do velikih posledica.

Međutim, jedan od graničara s poslednjeg zatvorenog prelaza rekao je Gardijanu da je "ovo možda samo početak", misleći na dalja zatvaranja zemlje prema susednoj Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.