Koštunica: Treba preispitati učešće u Partnerstvu za mir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Treba preispitati učešće u Partnerstvu za mir

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši premijer Vojislav Koštunica ocenio je danas da bi Srbija trebalo da preispita učešće u programu NATO Partnerstvo za mir jer ta Alijansa na "teritoriji Srbije pravi albansku vojsku".

Koštunica je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da se Kfor i NATO, nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su beogradske vlasti pristale na dolazak Euleksa na Kosovo, "više uopšte ne obaziru na Srbiju, već ogoljeno primenjuju Ahtisarijev plan i prave vojsku Kosova".

Lider DSS je dodao da je Rezolucija 1244 UN obavezivala međunarodne misije da "razoružaju albanske teroriste i separatiste", a da se danas stiglo do toga da NATO "pravi i naoružava vojsku Kosova".

"Ako NATO ignoriše zahtev Srbije da odmah rasformira vojsku Kosova, Skupština Srbije treba da zauzme stav o daljem učestvovanju, odnosno zamrzavanju statusa Srbije u programu Partnerstvo za mir", ocenio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, Srbija mora odlučno da reaguje i ne sme da prenebregne činjenicu da NATO na desetogodišnjicu bombardovanja Srbije pravi vojsku Kosova.

"To je apsolutno neprihvatljivo i zahteva odgovor Skupštine Srbije", naveo je Koštunica.

Bezbednosne snage Kosova počele su da funkcionišu 21. januara, a njihove pripadnike obučavaće Kfor. Najviši zvaničnici Srbije zatražili su raspuštanje te formacije koju su nazvali "paravojnom" snagom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.