Kosovske bezbednosne snage doprineće regionalnoj bezbednosti, kažu analitičari

Izvor: Southeast European Times, 15.Jul.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske bezbednosne snage doprineće regionalnoj bezbednosti, kažu analitičari

Izjava NATO-a da su bezbednosne snage dostigle „punu operativnu sposobnost“ korak je ka pretvaranju Kosova u zemlju koja doprinosi bezbednosti regiona.

15/07/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 15.7.2013.

S obzirom da je NATO potvrdio da su dostigle punu operativnu sposobnost, Kosovske bezbednosne snage sada mogu da se fokusiraju na evroatlantsku integraciju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << regionalnu bezbednost, rekli su analitičari.

Severnoatlantski savet je rekao da snage „pokazuju da je postignut nivo samoodrživosti u regrutovanju, proveri, opremljenosti i obuci“.

Njihova misija fokusirana je na operacije civilne zaštite, prirodne katastrofe, operacije potrage i spašavanja, uklanjanje eksplozivnih naprava, kontrolu i čišćenje opasnih materijala, gašenje požara i humanitarnu pomoć.

„NATO je ustanovio da su [snage] sada u stanju da obavljaju misije i zadatke koji im se daju“, kaže glavnokomandujući general savezničkih snaga u Evropi Filip Bridlav.

NATO nastavlja da podržava snage u okviru svog Tima za vezu i savete i Savetodavnog tima NATO-a u Ministarstvu za Kosovske bezbednosne snage. Tim je počeo sa radom 4. jula i omogućiće NATO-u „da podrži dalji razvoj [snaga] i šire od pune operativne sposobnosti“.

Kosovski poslanik Burim Ramadani rekao je da je faza pune sposobnosti važna za region.

„Jačanje [snaga] i u bliskoj budućnosti osnivanje vojske Kosova imaće snažan uticaj na stabilnost i bezbednost Balkana. Vojska Kosova biće profesionalna snaga u punom partnerstvu sa NATO-om“, rekao je Ramadani za SETimes.

Ramadan Iljazi, izvršni direktor Kosovskog instituta za mir, kaže da je saopštenje NATO-a mali korak ka dužem i težem procesu koji će „pretvoriti Kosovo u [zemlju koja] doprinosi bezbednosti u regionu jugoistočne Evrope“.

„Ovom ocenom NATO-a dovršava se profesionalni proces i sada počinje politički proces. Transformacija [Kosovskih bezbednosnih snaga] u vojsku je političko pitanje. Dijalog sa Srbijom, odnosno pomirenje između Kosova i Srbije, dovešće do stvaranja kosovske vojske“, rekao je Iljazi za SETimes.

Za kosovske građane ovom odlukom je otvoren put snagama da podrže i pomognu u međunarodnim mirovnim misijama, dodaje Iljazi.

KFOR je pozdravio „tekući politički proces“, koji, kako kaže, podržava „razborito i nepristrasno“.

„KFOR će nastaviti da podržava [Kosovske bezbednosne snage] kako bi osigurao da on ostane izvor stabilnosti regiona“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Snage su saopštile da je odluka NATO-a važna.

„Proglašenje pune operativne sposobnosti od strane Saveta NATO-a ima izuzetan značaj, jer snage dobijaju potvrdu i postaju potpuno efektivne u skladu sa misijom koju imaju, čime se uspešno zatvara poglavlje izgradnje, strukturiranja i njihove profesionalizacije“, rekao je portparol bezbednosnih snaga Ibrahim Šalja u izjavi za SETimes.

Šalja kaže da će Kosovske bezbednosne snage sada biti razvijene na osnovu procene bezbednosnih potreba zemlje i da će raditi u skladu sa ustavom i zakonom.

Kosovo je u procesu preispitivanja strateškog bezbednosnog sektora. [Zemlja] teži da bude normalna zemlja sa svim efikasnim i dobro koordinisanim državnim institucijama koje su u službi građana i zemlje“, dodaje Šalja.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga istakla je posvećenost snaga demokratskoj i miroljubivoj zemlji. „Očekujemo da Republika Kosovo u bliskoj budućnosti postane deo Partnerstva za mir i član NATO-a sa punim pravima“, rekla je Jahjaga.

Kosovski premijer Hašim Tači se slaže. „Sada je novo poglavlje za razvoj [bezbednosnih snaga], jer Kosovo deli viziju NATO-a za budućnost, u kojoj je zapadni Balkan integrisan u evroatlantske strukture“, rekao je on.

Kako Kosovske bezbednosne snage mogu da utru put Kosovu da doprinosi regionalnoj bezbednosti ? Recite nam šta mislite ispod teksta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.