Korupcija koči zapadni Balkan

Izvor: Politika, 30.Maj.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija koči zapadni Balkan

Parlamentarci NATO-a smatraju da veze delova bezbednosnog aparata, organizovanog kriminala i ekstremističkih grupa u Srbiji izazivaju zabrinutost

Od našeg specijalnog izveštača

Varna – Loša vladavina, korupcija i spor ekonomski rast su glavne prepreke za evropske i evroatlantske integracije praktično celog zapadnog Balkana, ocenjuju parlamentarci država članica Severnoatlantske alijanse, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji su se proteklih dana okupili u Varni na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a.

Lord Džon Suvol, izvestilac ovog međuparlamentarnog tela, posebne organizacije koja nije u formalnoj vezi sa alijansom i nema obavezu da podržava njene odluke, smatra da su, „uz izuzetak Hrvatske, izgledi za pristupanje ovih zemalja prilično umanjeni stalnim institucionalnim i političkim problemima, kao i umorom od proširenja u samoj Evropi”.

„Zemlje zapadnog Balkana, iako izuzetno različite, suočene su sa nizom zajedničkih izazova. Među njima su i globalna finansijska kriza koja ugrožava ekonomsko usklađivanje celog regiona, a time i njegove šanse za integraciju u EU”, rekao je lord Suvol.

On je za pododbor za ekonomsku saradnju istoka i zapada napisao izveštaj o balkanskim ekonomijama i njihovim šansama za evroatlantske integracije.

Uz spoljni finansijski pritisak, prema njegovoj oceni, ove zemlje su „usred četiri različite i obeshrabrujuće transformacije: postkomunističke tranzicije, postkonfliktne obnove, potom društvene, ekonomske i političke modernizacije koja zahteva mobilizaciju civilnog društva i države na radikalno novi način za ovaj region, i na kraju svako radi ka punoj integraciji u evroatlantske institucije”.

Lord Suvol smatra ipak da evroatlantska zajednica mora da se usmeri na problem korupcije u regionu i da ohrabri vlade da preuzmu mere o ovom pitanju, naročito u Albaniji i na Kosovu.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiji, on navodi da je Srbija u suštini nasledila način funkcionisanja države iz ostataka bivše Jugoslavije, ali da su „političke partije kolonizovale delove tog aparata što ga čini manje efikasnim i odgovornim” (građanima).

„Korupcija i organizovani kriminal ostaju ozbiljan problem, dok veze delova bezbednosnog aparata sa organizovanim kriminalom, kao i nekim ekstremističkim elementima, izazivaju zabrinutost. Srpska javna administracija mora da bude reformisana, kao i da bude uspostavljena veća udaljenost između nje i šefova stranaka”, navodi lord u svom izveštaju.

Prema njegovoj oceni, „zabrinjavajuća veza elemenata u sektoru bezbednosti, nekih radikalnih političkih grupa i organizovanog kriminala ostaje ozbiljan problem, kako za demokratske snage u Srbiji, tako i za evropske partnere Srbije”.

„Ove grupe iz senke podrivaju borbu protiv kriminala i korupcije i zastrašuju demokratske aktiviste i novinare.”

Prema rečima bugarskog parlamentarca Georgija Pirinskog, zaključak izveštaja koji najviše zabrinjava jeste to što nije previše verovatno da će se region vratiti na stopu rasta ostvarenu pre globalne ekonomske krize.

„To je loša vest budući da je generalno ovim ekonomijama neophodan ogroman rast kako bi se uskladile sa evropskim susedima i ispunile narastajuća očekivanja svojih građana”, kaže Pirinski.

Prema rečima kongresmena Majkla Tarnera, šefa američke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, problem ekonomskog rasta se polako menja, ali nije načinjen veliki napredak na brojnim bilateralnim problemima među državama zapadnog Balkana.

Budući da je ocenjeno da su bliske veze Evropske unije i regiona od suštinskog značaja za budućnost Balkana, lord Suvol preporučuje da se nađu kreativni načini da se prodube te veze i snažno podrži transformacija regiona, čak i ako su daleko izgledi za brzo pristupanje. „Neuspeh da se ovaj region u potpunosti uključi u život Evrope osudiće Evropu da mora da upravlja regionom koji je u krizi. Integracija je daleko nadmoćnije rešenje.”

Nenad Radičević

-----------------------------------------------------------

Bugari zovu Srbiju u NATO

Hapšenje Ratka Mladića je na prolećnom zasedanju PS NATO-a u Varni izazvalo brojne čestitke upućene Srbiji, pri čemu je šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov rekao da ovaj događaj otvara zemlji vrata za ulazak u NATO. On ocenjuje da postoji potreba za ojačanje političkih veza i ubrzanje vojne transformacije u Srbiji, dodajući da su već u planu nove zajedničke vežbe srpskih i bugarskih trupa sa saveznicima iz NATO-a na vojnim poligonima u Bugarskoj.

„Srbi moraju biti slobodni da odluče da li žele uopšte da se pridruže alijansi, kao i da ne osećaju da ih neko spolja pritiska”, rekao je Mladenov. „Moj lični stav je da javnost u Srbiji mora da razume da je u interesu njihove dugoročne bezbednosti da budu deo iste porodice vrednosti. I nadam se da će to razumeti uz pomoć Vlade Srbije.”

U toku višednevnog zasedanja PS NATO-a nekoliko bugarskih zvaničnika istaklo je želju Sofije da Srbija postane članica NATO-a, ističući da „svaka zemlja želi da bude okružena saveznicima”. Zamenica bugarskog ministra odbrane Avgustina Cvetkova kaže da je uverena da će pristupanje Srbije NATO-u „biti dug proces razmišljanja”, ali da neće biti neophodan dug proces pripreme srpske vojske za to.

Nemački parlamentarac i predsednik PS NATO Karl Lamers kaže da najpre „Srbija mora da proceni šta je u njenom najvećem interesu”, dok je u interesu NATO-a sve što vodi većoj bezbednosti u regionu zapadnog Balkana.

objavljeno: 31.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.