Komandant Kfora: Situacija na KiM stabilna

Izvor: RTS, 12.Jun.2020, 14:06

Komandant Kfora: Situacija na KiM stabilna

Bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, ocenjuje komandant Kfora general Mikele Risi, tačno 21 godinu nakon ulaska trupa NATO na teritoriju južne srpske pokrajine.
"Konstantno pratimo političku, socijalnu i ekonomsku situaciju i njen uticaj na bezbednosno okruženje. Sve u svemu, bezbednosna situacija je stabilna, zahvaljujući dobrom stepenu saradnje između KFOR-a i niza kosovskih, regionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i međunarodnih partnera", kaže general Risi u razgovoru za Tanjug.


On takođe skreće pažnju na, kako ističe, odličnu saradnju sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem, sa kojim, kaže, još od početka svog mandata ima redovan dijalog, što pomaže da se osigura i razumevanje o pitanjima koja su od obostranog interesa.
"Takođe želim da istaknem veoma dobar nivo saradnje koji imamo sa Vojskom Srbije, uključujući i sprovođenje zajedničkih patrola duž odgovarajućih strana Administrativne granične linije. Sve to uveliko doprinosi regionalnoj stabilnosti", navodi Risi.
On tako odgovara na pitanje da li je moguće da bezbednosna situcija na Kosovu bude ugrožena, i koliko u tom kontekstu treba posmatrati odluku SAD da na KiM zadrže svojih 659 vojnika, te odluku Nemačke da, namesto sadašnjih 70, broj svojih vojnika podigne na 400, što je ministar spoljnih poslova Hajko Mas na neki način objasnio pogorsanjem političkih odnosa između Kosova i Srbije.
"Trenutno imam oko 3.500 vojnika iz 27 država (uključujući članice NATO-a i partnere), koji su pod mojom komandom u misiji KFOR pod vođstvom NATO-a. Naš posao danas je isti kao onaj koji se obavlja od 1999. godine, u okviru mandata Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, a to je da garantujemo sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu", ističe komandant Kfora.
Na pitanje da li u odnosu na tu ulogu smatra da su Srbi, njihovo kulturno nasleđe i njihova imovina najugroženiji na KiM i da li je KFOR spreman, da ih u eventualno nekoj novoj kriticnoj situaciji brani, Risi ističe da je KFOR u potpunosti svestan važnosti obezbeđivanja da sve zajednice na Kosovu "mogu slobodno da uzivaju svoja verska uverenja i praktikuju ih".
"Ovo je jedan od osnovnih principa u našim aktivnostima. Tako je od 1999. godine. Tako je i danas. Trenutno je manastir Visoki Dečani jedino mesto koje čuva KFOR, a posebno vojnici pripadnici regionalne komande zapadne italijanske vojske. To odražava našu dugogodišnju posvećenost. Sve ostale lokacije ili čuva kosovska policija ili ih uopšte ne čuvaju", kaže on.
KFOR je i dalje snažna silaRisi podseća da su čuvari KFOR uklonjeni iz manastira od 2010. godine i od tada, tvrdi, nije zabeležen nijedan incident.
"To je ohrabrujući trend i treba ga čuvati. Ipak, KFOR je i dalje snažna, verodostojna i otporna sila, sa verodostojnim odvraćajućim stavom", ističe on.
Na pitanje da li Srbi na KiM mogu imati poverenja u kosovske bezbednosne snage, odnosno kosovsku vojsku, za čije formiranje se kosovski predsednik Hašim Tači prilikom njegovog stupanja na dužnost zahvalio KFOR-u rečima da je saradnja Prištine sa KFOR rodila Vojsku Kosova, Risi podseća da se Kosovske bezbednosne snage mogu rasporediti na sever Kosova samo nakon obaveštenja i odobrenja komandanta KFOR.
"To je u skladu sa ranijim sporazumom, sa kojim NATO očekuje da se lokalne institucije i dalje pridržavaju", rekao je on uz napomenu da je NATO obučavao kosovske bezbednosne snage, u skladu sa njihovim prvobitnim mandatom, predviđenim zakonima iz 2008. godine koji treba da pomognu civilnim vlastima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije i u operacijama civilne zaštite, te da se nakon odluke o kreiranju snaga bezbednosti Kosova, mandat misije NATO nije promenio.
"Nastavljamo sa svakodnevnim aktivnostima radi garantovanja sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine. U isto vreme, sada preispitujemo nivo angažovanja NATO sa KSB. Ta diskusija je u toku ", kaže Risi.
Kada je reč o tome šta je za njega lično kao komandata KFOR bio najveći izazov od početka mandata, novembra prošle godine, Risi navodi globalnu pandemiju kovid19.
"Suočili smo se sa ovom hitnom situacijom i osigurali da se ozbiljna zdravstvena kriza ne pretvori u bezbednosnu krizu. Pandemija nije narušela sposobnost KFOR-a da nastavi svakodnevne aktivnosti", kaže i navodi da je KFOR odigrao važnu ulogu i u pružanju podrške uključujući i niz donacija lične zaštitne opreme za medicinske ustanove - na primer u Mitrovici, Gračanici i Prištini.
 
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.