Ko je sklonio izložbu o NATO bombardovanju iz Kulturnog centra u Parizu

Izvor: RTS, 27.Mar.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je sklonio izložbu o NATO bombardovanju iz Kulturnog centra u Parizu

Izložba slika povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja uklonjena je iz Kulturnog centra Srbije u Parizu po naredbi direktora Radoslava Pavlovića zbog posete oficira NATO-a, tvrdi koordinatorka za odnose sa medijima u toj ustanovi Nataša Pejin. Samo dan kasnije, slike su vraćene na zidove. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nataša Pejin je na svom Fejsbuk profilu napisala da joj je direktor Radoslav Pavlović preneo da je nalog da se uklone slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, postavljene 23. marta, stigao iz naše ambasade u Parizu.

Citirala je direktorove reči o razlogu za uklanjanje izložbe – "da oficirima NATO-a ne bilo neprijatno" na prijemu koji je trebalo da bude organizovan 25. marta u 18 časova.
Reč je o izložbi "Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe", a jedan od autora, Biljana Vilimon, potvrdila je za Blic da su slike skinute posle samo dva dana od otvaranja izložbe. O tome svedoče i fotografije iz Centra koje je Pejinova postavila na svom profilu na Fejsbuku.
Međutim, još nije utvrđeno ko je naložio da se postavka ukloni i koji su razlozi za to.
Pejinova tvrdi da su platna Biljane Vilimon urolovana, kao i dokumentarne fotografije koje su deo izložbe, a da je slika Vlade Veličkovića ostala u prizemlju galerije.
Pejinova je napisala da je u utorak, po dolasku na posao, zatekla prazne zidove i da se srela sa Pavlovićem, koji je pojasnio da će u Centru biti održan prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu.
"Rekla sam mu: Vi, Lale Pavloviću, učestvujete u strašnoj sramoti i poniženju Srbije i srpskih žrtava i treba da vas je sramota. Odbijam da učestvujem u ovome, a što se koktela tiče, u ovakvim uslovima, ni čašu hladne vode neću izneti nikome. Otišao je bez reči", napisala je Pejinova.
Kako tvrdi, pred početak koktela iz galerije su uklonjeni svi katalozi o izložbi jer, kako kaže, nije smelo "ništa od toga da se vidi u sali".
"Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru, gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999, a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju! Napustila sam kancelariju pre dolaska zvanica", napisala je Pejinova.
Slikarka Biljana Vilimon rekla je za Blic da je o uklanjanju postavke niko zvanično nije obavestio i da je saznala posredno.
"Sve to pokazuje da smo potpuno bez samopoštovanja. Ne znam da li je ideja bila da se poštede oni koji su učestvovali u bombardovanju, a mi što smo ga preživeli, nema ni veze. Sve mi to izgleda potpuno sumanuto. Uostalom, ne znam šta ima da se krije jer se nama bombardovanje desilo", rekla je Vilimonova i dodala da ne zna ko je došao na ideju da ukloni platna.
Pojasnila je da je vlasnik postavke Istorijski muzej Srbije, u kome je bila izložena prošle godine sa idejom da gostuje po Evropi i svetu i da se javnost upozna sa dešavanjima tokom bombardovanja 1999. godine.
Kulturni centar Srbije u Parizu radi po programu Ministarstva kulture, a samo koristi prostorije Ministarstva spoljnih poslova, odnosno diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Francuskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova povodom situacije u vezi sa izložbom.
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izdao je nalog ambasadi Srbije u Francuskoj da se ceo slučaj ispita, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.
Kako se dodaje, više informacija o tom slučaju može se očekivati sutra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je sklonio izložbu o NATO bombardovanju u Parizu?

Izvor: Mondo, 27.Mar.2019

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je hitan odgovor od ambasade u Parizu o događajima vezanim za uklanjanje izložbe u Kulturnom centru Srbije u Parizu, koja je postavljena povodom obeležavanja 20. godina NATO bombardovanja...Foto: Mondo/Mario Milojević..Slike su u međuvremenu ponovo...

Nastavak na Mondo...

Slike o NATO bombardovanju PONOVO NA ZIDU Kulturnog centra u Pariz

Izvor: Blic, 27.Mar.2019

Slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, koje su postavljene u Kulturnom centru Srbije u Parizu povodom obeležavanja dvadesetodgodišnjice NATO bombardovanja na SRJ, a koje su, kako je objavljeno, skinute zbog posete oficira NATO-a, vraćene su na zidove izložbenog prostora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.