Kina jasna: NATO da odustane

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 19:02

Kina jasna: "NATO da odustane"

Kina smatra da širenje NATO-a ne doprinosi globalnoj bezbednosti i stabilnosti, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu kineske misije u EU.

"Trideset godina nakon završetka Hladnog rata NATO nastavlja da širi svoj geografski prostor i opseg operacija, bavi se blokovskom politikom i konfrontacijom. To ne doprinosi globalnoj bezbednosti i stabilnosti", navodi se u saopštenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kineska strana ističe da regionalna bezbednost ne treba da se osigurava jačanjem ili širenjem vojnih blokova.

"Pozivamo NATO da odustane od mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda, da poštuje suverenitet, bezbednost, interese, kao i raznolikost civilizacija, istoriju i kulturu drugih zemalja", precizirano je u tekstu.

Podsetimo, predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping potpisali su 4. februara u Pekingu zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima koji su na pragu nove epohe i o globalnom održivom razvoju.

U dokumentu se, između ostalog, ističe da su dve zemlje protiv daljeg širenja NATO i pozivaju Alijansu da prekine sa pristupom iz vremena Hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.