Kina: NATO da prestane sa pokušajima destabilizacije Azije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2022, 13:32

Kina: NATO da prestane sa pokušajima destabilizacije Azije

Kineska vlada poziva NATO da prestane sa pokušajima destabilizacije Azije, nakon krize u Evropi, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Kineski zvaničnik se u svom obraćanju osvrnuo na pisanje Blumberga koji je izvestio da će NATO u novom strateškom konceptu alijanse Kinu nazvati "sistemskim izazovom", a konstatovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i jačanje saradnje Pekinga i Moskve.

"Ono što NATO treba da uradi jeste da napusti način razmišljanja Hladnog rata, igre nultog zbira i praksu stvaranja neprijateljskih projekcija. Nakon previranja u Evropi, zemlje NATO-a treba da napuste svoje pokušaje da destabilizuju Aziju i svet", rekao je Džao, prenosi TAS S.

On je naveo da "kao proizvod Hladnog rata i najveće svetske vojske, NATO već duže vreme zastupa zastarele stavove o bezbednosnim pitanjima i da je odavno postao oruđe pojedinačnih zemalja u pokušajima da održe svoju hegemoniju" .

"Kina vodi nezavisnu i miroljubivu spoljnu politiku. Ne meša se u unutrašnje stvari drugih država. Niti nameće svoju ideologiju, niti koristi eksteritorijalnu jurisdikciju, ekonomsku ucenu ili jednostrane sankcije. Kako Kina može biti sistematski izazov", naglasio je kineski zvaničnik.

On je još rekao da je razvoj Kine "prilika za svet, a ne izazov bilo kome".

"Snažno pozivamo NATO da odmah prestane da širi lažne informacije o Kini i da se uzdrži od provokativnih izjava", poručio je DŽao.

Sastanak NATO-a na nivou šefova država i vlada održaće se u Madridu od danas do 30. juna. Učesnici samita će usvojiti novi strateški koncept, razmotriti načine jačanja alijanse i uticaje globalnih klimatskih promena na sferu bezbednosti, navodi TAS S.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"SLEDEĆI PUT KAD BUDETE GOVORILI O SVETSKOJ ZAJEDNICI..." Peking jednim tvitom ismejao samit G7 i ukazao na ovu činjenicu

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2022

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan podsetio je pratioce na Tviteru da je stanovništvo zemalja G7 samo deo globalne zajednice...On je objavio sliku na kojoj se vidi da populacija zemalja BRIKS-a iznosi približno 3,2 milijarde ljudi. Istovremeno, broj ljudi koji žive u zemljama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.