KRV, POVREĐENI, SPASIOCI, HELIKOPTERI Pogledajte kako je izgledala pokazna NATO vežba u Tuzli (FOTO)

Izvor: Blic, 25.Sep.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRV, POVREĐENI, SPASIOCI, HELIKOPTERI Pogledajte kako je izgledala pokazna NATO vežba u Tuzli (FOTO)

U Tuzli je danas otvorena višednevna terenska civilna NATO vežba “Bosna i Hercegovina 2017” za upravljanje kriznim situacijama, koja je okupila oko 1.200 učesnika iz 34 zemlje.

Ministar bezbednosti Dragan Mektić je obraćanju tokom ceremonije otvaranja ukazao na napore koje Ministarstvo bezbednosti BiH i druge ključne institucije na svim nivoima vlasti u BiH čine za jačanje kapaciteta prvog i specijalističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovora na nastalu nesreću.

- BiH želi pomagati drugima u nevolji, a posebno jačati regionalnu saradnju i regionalni odgovor na eventualne prirodne nesreće koje obično pogađaju više država, a jedni drugima smo najbliži i možemo najbrže priteći u pomoć - rekao je Mektić.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO Sorin Dukaru istakao je da je reč o 17. vežbi o upravljanju posledicama elementarnih nepogoda, a prva koja se održava u BiH.

- Ovo pokazuje pravu praktičnu vrednost partnerskog odnosa - rekao je Dukaru.

Predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Sifet Podžić, takođe, je prisustvovao u Tuzli svečanom otvaranju civilne NATO vežbe upravljanja posledicama elementarnih nepogoda.

Vežba, koja će trajati do petka, 29. septembra, ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

Realizacija scenarija za ovogodišnju vežbu omogućiće sticanje prakse u međunarodnoj saradnji, te ojačati mogućnosti timova iz različitih zemalja da efikasno zajedno rade, što uključuje i aktivnosti spasavanja iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove, timove za spašavanje i zaštitu od hemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.