KOMŠIJE OPASNO PROVOCIRAJU! Zagreb pojačava svoje trupe na Kosovu: Dolaze kod starih saveznika Albanaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 08:40

KOMŠIJE OPASNO PROVOCIRAJU! Zagreb pojačava svoje trupe na Kosovu: Dolaze kod starih saveznika Albanaca

Hrvati se rukovode matricom "svi neprijatelji Srba su naši prijatelji"

Hrvatska će od naredne godine utrostručiti vojno prisustvo na teritoriji KiM, što je oko 100 vojnika, ako tamošnja vlada i parlament budu prihvatili predlog da se u sastav Kfora prvi put uputi borbena pešadijska četa.

Sadašnji hrvatski kontigent na Kosovu čine 38 ljudi sa dva transportna helikoptera mi-17 i štabnim oficirima, a Zagreb je uključen i u razvoj tzv. Kosovskih snaga bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kroz rad NATO tima za vezu i savetovanje.

- Naš kontigent bi do početka 2021. godine trebalo da broji 145 pripadnika. Čekamo da se donese odluka svih onih institucija u Hrvatskoj koje moraju donetu tu odluku... Mi imamo već dole našu vazduhoplovnu komponentu, vojnoobaveštajnu komponentu i nacionalni element podrške - izjavio je komandant Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić.

Pojačavanje hrvatskog kontigenta u Kfor nimalo nije ohrabrujuće za Srbe na Kosovu, koji se tamo ne mogu nadati da će da ih zaštiti od Albanaca. Na to upućuju redovne provokacije na račun Beograda iz Hrvatske, odakle je proterano 250.000 Srba, dok, s druge strane, neguju vanredne odnose s Prištinom. Istakla se u tome bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je prošle godine izjavila da su Hrvati i Albanci braća po oružju, te da su mnogi Albanci žrtvovali život za Hrvatsku.

Ne čudi što Zagreb uvećava svoj kontigent na KiM, ocenjuje politički analitičar Branko Radun jer se, kako dodaje, Hrvati rukovode matricom "svi neprijatelji Srba su naši prijatelji":

- Oni dolaze kod starih saveznika Albanaca, a da spreče jačanje Beograda na KiM. To je opasnost. Poznato je odavno prisustvo i njihovih obaveštajnih struktura na Kosovu. I zbog svega toga nije normalno niti treba očekivati da Hrvati, makar i kroz Kfor, brane Srbe na Kosovu od Albanaca.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da Hrvatska odlukom da pošalje borbenu jedinicu ranga čete u sastav Kfora na Kosovo nastoji da se uspostavi kao vodeći regionalni faktor.

- Hrvatska uvek može da svoje planove podvede pod solidarnost sa NATO savezom i da je to politički korektno, ali da je jasno da oni primetno pokušavaju da se nadmeću sa Srbijom za značaj u regionu. Hrvatska koristi činjenicu da je u NATO da se što bolje etablira na prostoru bivše Jugoslavije i preuzme što više oblika saradnje s regionom. Bilo da je reč o školovanju, raznim kursevima, zajedničkim vežbama, pa evo sada i učešću u Kforu - izjavio je Radić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.