KO ĆE BITI NA ČELU NATO? Sada je definitivno - članice Alijanse žele samo njega

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 20:53

KO ĆE BITI NA ČELU NATO? Sada je definitivno - članice Alijanse žele samo njega

Stoltenberg je vodio Severnoatlantski savez kroz niz kriza otkako je preuzeo dužnost 2014.

Očekuje se da će se članice NATO-a sutra dogovoriti o produženju mandata generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana, potvrdila su danas četvorica diplomata, a prenosi Rojters.

Poslednjih nedelja bilo je dosta signala koji su upućivali na takvu odluku, ali sada se očekuje da će ambasadori >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pri NATO-u službeno odobriti produženje mandata šefu Saveza tokom sastanka u utorak, rekli su doniplomati govoreći pod uslovom anonimnosti.

, a nedavno je okupio članice NATO-a u podršci Ukrajini dok je pokušavao da spreči eskalaciju tamošnjeg rata u direktni sukob između NATO-a i Rusije.

Stoltenberg (64) je bivši norveški premijer. Trebao je da završi svoj mandat na mestu najvišeg civilnog zvaničnika u transatlantskom bezbedonosnom savezu krajem septembra, ali sada je verovatno da će ostati još 12 meseci.

Generalni sekretar NATO-a je u februaru rekao da ne traži produženje ugovora. Ali članice NATO-a zamolile su ga da to prihvati nakon što nisu uspele da postignu konsenzus o nasledniku. Među onima o kojima se raspravljalo kao o kandidatima bili su britanski ministar odbrane Ben Valas, koji je otvoreno rekao da bi voleo taj posao, i danska premijerka Mete Frederiksen, koja je javno insistirala da ona nije kandidat za to mesto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.