KFOR POVEĆAVA PRISUSTVO I AKTIVNOSTI NATO saopštio iz koje zemlje šalje dodatne trupe na Kosovo

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2023, 22:09

"KFOR POVEĆAVA PRISUSTVO I AKTIVNOSTI" NATO saopštio iz koje zemlje šalje dodatne trupe na Kosovo

Zvaničnik NATO-a navodi da će nastaviti da se staraju da njihov komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat.

Severnoatlantski savet juče je ovlastio dodatne snage iz Ujedinjenog Kraljevstva, ako je potrebno, za rešavanje trenutne situacije na Kosovu, navodi se u odgovoru zvaničnika NATO na upit Kosovo onlajna koliko će dodatnih trupa Alijansa poslati na tzv. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo i iz kojih zemalja.

- Nećemo komentarisati konkretne operativne detalje - naveo je zvaničnik NATO-a.

Kako dalje navodi, u svetlu nedavnih dešavanja, KFOR "povećava svoje prisustvo i aktivnosti na severu Kosova i u oblastima oko granice kako bi osigurao da nastavi da ispunjava svoj mandat obezbeđivanja bezbednog i sigurnog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu".

- Kao odgovor na tenzije u maju, KFOR je rasporedio oko 500 turskih vojnika iz operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnih snaga je u većoj pripravnosti. Turski bataljon zamenjen je trupama iz Bugarske i Grčke - rekao je zvaničnik NATO-a za Kosovo onlajn.

Na pitanje kako gledaju na zahtev Beograda da KFOR preuzme bezbednost na severu pokrajine, zvaničnik NATO-a navodi da će nastaviti da se staraju da njihov komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat.

- Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja KFOR prema potrebi - dodao je u odgovoru na kraju.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.