Jubilej NATO uz pitanje - mrtav ili živ?

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej NATO uz pitanje - "mrtav ili živ?"

Brisel -- Transatlantski vojni savez puni 70 godina, a lideri 29 država članica obeležiće taj jubilej 3. i 4. decembra u blizini Londona.

Američki predsednik Donald Tramp žali se da mora da "subvencioniše" Evropu primoravajući je da da veći doprinos, dok je francuski predsednik Emanuel Makron ocenio da je NATO u stanju "moždane smrti" i sugerišući "strateški odnos" s Rusijom, preneo je Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Treba očekivati žestoku raspravu oko pretnje Turske da će glasati protiv plana odbrane za Baltik i Poljsku, ukoliko NATO ne prizna kurdsku vojsku YPG kao teroriste, što je malo verovatno, s obzirom na to da je YPG pomogla u porazu Islamske države.

Domaćin samita britanski premijer Boris Džonson, nada se da se Tramp neće osvrnuti na britanske izbore, što bi opozicija mogla da iskoristi.

Izgleda da je Džonson uveren da će imati većinu i ne želi da rizikuje samo nedelju dana pre glasanja.

Kao kandidat za predsednika 2016. godine i potom kao predsednik od početka 2017. Tramp nije pokazao uzdržanost u izražavanju podrške izlasku Britanije iz Evropske unije, kao ni kritici političara koji su bili uključeni u dugotrajnu raspravu o Bregzitu.

Tramp se izjasnio o izborima u oktobru kada je rekao da bi lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin bio "tako loš" za Britaniju i da bi Džonson trebalo da se dogovori s liderom Stranke za Bregzit Najdželom Faražom.

Što se tiče buduće uloge NATO, na samitu će se tražiti od grupe "mudrih ljudi" da iznesu predloge, ali oni neće podneti izveštaj do sledećeg samita krajem 2021. godine.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.