I NATO SE SPREMA NA RAT SA RUSIJOM? Turska blokirala odobrenje planova, ali... članice postigle dogovor

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 11:04

I NATO SE SPREMA NA RAT SA RUSIJOM? Turska blokirala odobrenje planova, ali... članice postigle dogovor

Zemlje članice odlučile da moraju da imaju razrađeni plan u slučaju sukoba s Moskvom.

NATO saveznici postigli su dogovor o regionalnim planovima u slučaju ruskog napada. Zapadni vojni savez decenijama nije video potrebu za dogovaranjem odbrambenih planova velikih razmera pa je dugo vremena smatrao da postsovjetska Rusija više ne predstavlja pretnju.

Ali sada su zemlje članice odlučile da moraju da imaju razrađeni plan u slučaju sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << s Moskvom.

Turska je blokirala odobrenje planova zbog problematike geografskih lokacija kao što je Kipar, ali članice NATO-a su ipak na kraju postigle dogovor, piše Sky News.

Čelnici su zbog finansiranja tih planova spremni da podignu ciljanu vojnu potrošnju, čime trenutnih 2% nacionalnog BDP-a postaje minimalni zahtev.

Zvaničnici NATO-a procenjuju da će trebati nekoliko godina da se planovi sprovedu, iako naglašavaju da, ako bude potrebno, savez može odmah krenuti u rat.
Pogledaj vesti o: NATO,   Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.