Hrvatska se priprema za učešće u NATO operaciji: Opasno se približavaju Rusima!

Izvor: Telegraf.rs, 15.Feb.2017, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska se priprema za učešće u NATO operaciji: Opasno se približavaju Rusima!

Hrvatska bi ove godine trebalo da se uključi u NATO operaciju "Enhanced Forward Presence", čije će sedište biti u poljskom gradu Orzisz.

Reč je o multinacionalnoj vojnoj vežbi pod zapovedništvom SAD-a u čijem će sastavu uz američke, biti britanski i rumunski vojnici, piše Jutarnji list.

Prema njihovim informacijama, na traženje američkog zapovedništva ovoj jedinici bi se trebalo pridružiti i jedna hrvatska baterija samovodećih višecevnih raketnih bacača >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << SVLR 122BM-21 GRAD. Jednu bitnicu čine ova tri VBR sastava.

Kako piše ovaj list, američka strana smatra da bi im SVLR 122 dobro došao kao vatrena podrška pešačkim jedinicama. Prema nezvaničnim informacijama, tri VBR sastava zajedno s posadama trebalo bi da se upute u Poljsku krajem godine. Naravno, pre toga njihovo slanje bi trebalo da odobri Sabor.

U blizini grada Orzisza nalazi se veliki vojni poligon na kojima bi ova multinacionalna vežba trebalo da se odiigra.

Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasp

Posebnost ove lokacije je u tome što se nalazi oko 70 kilometara od “zone Suwałki” i oko 140 kilometra od Kalinjingrada, ruske enklave unutar Europske unije u kojoj je najverovatnije smešteno nuklearno oružje.

“Zona Suwałki” deli rusko područje Kalinjingrada i rusku saveznicu Belorusiju, i to na potezu od 60 km. Vojni stručnjaci tu već dugo upozoravaju: ako Rusija krene u konvencionalnu ili “hibridnu” akciju protiv jedne baltičke države, na tom području može vrlo lako partnerima u NATO da  se preseče mogućnost dostave oružja i vojnika preko grada Suwałkija.

Nekoliko meseci nakon dolaska u Poljsku, hrvatska ojačana pešačka četa trebalo bi da bude upućena u Litvu. Takođe, u sklopu NATO operacije "Enhanced Forward Presence". Reč je o multinacionalnoj vežbi u kojoj bi trebalo biti 1.200 vojnika iz Norveške, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, Hrvatske i vodeće zemlje Nemačke. Vežba bi trebalo da bude smeštena kod grada Rukla u Litvaniji, gde se nalazi veliki vojni poligon. Prvi vojnici iz belgijskog kontingenta prošlog meseca su već stigli u Ruklu.

U Ministarstvu obrane još ne otkrivaju detalje učešća hrvatskih vojnika u ovoj operaciji.

Foto: Wikipedia/Suradnik13

- U toku je izrada predloga nacrta odluke Hrvatskog sabora o mogućem angažmanu OS RH u okviru ojačane prednje prisutnosti. Takođe, trenutno se na strateško-operativnom nivou razrađuju mogući modaliteti operacionalizacije takve odluke. Tako je i o okvirnim troškovima učešća u operaciji prerano da se govori s obzirom na to da još nisu potpisani potrebni sporazumi s Nemačkom i Litvanijom. Konkretne zadatke ove vežbe ne bi trebalo da se značajno razlikuju od zadatih vežbi koje se izvršavaju u Hrvatskoj, od obuke i gađanja do održavanja sredstava, a jedina razlika bila bi u tome što bi se deo obuke i vežbi sprovodio u međunarodnom okruženju - piše u odgovoru MORH-a.

Prema nezvaničnim informacijama, u Litvaniju bi bila upućena ojačana pešačka četa sa oko 120 vojnika. Reč je o pripadnicima prve čete Tigrova. Zajedno s Tigrovima, u Litvaniju bi bilo upućeno osam borbenih oklopnih vozila "Patria CRO" naoružanih vatrenom stanicom 30 mm s integrisanom protivoklopnom zaštitom i najverojatnije određeni broj vozila MRAP.

Ova informacija potvrđena nam je u vrhu Oružanih snaga. Jedino je problem što Oružane snage još ne raspolažu stanicom 30 mm, niti protivklopnim raketama. Naime, tender za ovu stanicu je u toku.

Foto: Tanjug/AP

Stigle su tri ponude - izraelskih firmi Elbit i Rafael, te domaće kompanije "Đuro Đaković". Kako doznajemo, u toku je analiza ponuda. Prema uslovima tendera, isporuka stanica trebalo bi da bude u novembru ove godine, a samo nekoliko meseci nakon isporuke i montaže, svih osam Patria sa stanicom 30 milimetara trebalo bi da budu upuće u Litvaniju.

Odluka o slanju NATO-ovih snaga u baltičke države Litvaniju, Estoniju, Letoniju i Poljsku, uz samu granicu s Rusijom, doneta je tokom NATO samita u Varšavi u cilju ojačavanja istočnih granica saveza od mogućeg udara Rusije.

Hrvatska je izrazila spremnost učešća sa do jednom pešačkom četom u okviru nemačke borbene grupe, koja će biti raspoređena u Litvaniji, uz uslov da se o tome izjasni Sabor.

U Ministarstvu obrane naglašavaju da je “učešće u sklopu ojačane prednje prisutnosti komplementarno i s ambicijom Republike Hrvatske u izgradnji i održavanju vlastite međunarodne verodostojnosti i odgovornosti, te bitno doprinosi daljoj izgradnji političkog i vojnog kredibiliteta Republike Hrvatske unutar NATO saveza, kao i povećanju interoperativnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske”.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.