HVALA TI, BRATE NAŠ! Hrabri Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju, dobio ulicu u Nišu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2021, 22:09

HVALA TI, BRATE NAŠ! Hrabri Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju, dobio ulicu u Nišu (FOTO)

Čovek koji je ustao protiv NATO-a i rekao "NE"

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan grčke mornarice koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju, 1999. godine, zbog čega mu je i suđeno pred vojnim sudom, dobio je ulicu u Nišu.

Ulica koja je ponela njegovo ime nije imala naziv do sada, a nalazi se na teritorije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opštine Medijana.

Sliku table sa svojim imenom Ricudis je objavio na svom Fejsbuk nalogu i na srpskom jeziku, ćirilicom napisao "život ima mnogo puteva".

Живот има много путева.

Posted by Marinos Ritsoudis on Tuesday, 14 September 2021

Podsetimo,1999. godine za vreme NATO bombardovanja odbio je da izvrši napad na Srbiju, iako je kao komandant vojnog broda stigao u Jadransko more, rekavši da "kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod".

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Suđeno mu je pred devet sudova, i izbačen je iz službe.

Suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odlikovao Ricudisa, na predlog patrijarha srpskog Irineja.

U beogradskom naselju Dorćol već postoji mural sa likom kapetana Ricudisa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.