Izvor: Southeast European Times, 28.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka odbacuje članstvo Makedonije u EU i NATO-u dok se ne reši spor oko imena

28/10/2008

ATINA, Grčka -- Ministarka inostranih poslova Dora Bakojani kaže da Grčka neće dozvoliti Makedoniji da se pridruži NATO-u ili EU dok dve zemlje ne reše svoj dugotrajni spor oko imena. "Naša politika prema Skoplju ima samo jedan cilj -- rešavanje spora oko imena", naglasila je Bakojani u intervjuu dnevniku Ta nea u ponedeljak (27. oktobra). >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << "Tek kada postignemo kompromis podržaćemo pridruživanje [Makedonije] EU i NATO-u", rekla je ona.

I Švedska i Sjedinjene Države izrazili su u ponedeljak podršku integracionim nastojanjima Makedonije. Posle sastanka u Skoplju sa potpredsednikom vlade za pitanja EU Ivicom Bočevskom, švedska državna sekretarka za evropske poslove Sesilija Malmstrom opisala je spor oko imena kao bilateralno pitanje koje ne bi trebalo da utiče na napore Makedonije vezane za integraciju. Bočevski je rekao da mu je Malmstrom pružila uveravanja u pogledu dalje podrške Švedske na putu Makedonije ka EU.

Takođe u ponedeljak, predsednik Branko Crvenkovski razgovarao je o regionalnim pitanjima sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Stjuartom Džonsom. Crvenkovski je ponovio da Skoplje ostaje posvećeno rešavanju spora sa Grčkom. Džons je izjavio da se nada da će se to skoro desiti, s obzirom da bi pridruživanje Makedonije NATO-u doprinelo daljoj stabilnosti i prosperitetu. (Netpres, Makfaks, MIA, Ta nea, ANA-MPA, In.news, A1, BalkanInsajt - 27/10/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.