Gradonačelnik Venspilsa: Pripadnici ratne mornarice zemalja NATO se ponašaju kao svinje

Izvor: Vostok.rs, 07.Jun.2014, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Venspilsa: Pripadnici ratne mornarice zemalja NATO se ponašaju kao svinje

07.06.2014. - Ukrajinska kriza kao povod za širenje NATO na istok

Po svemu sudeći, Vašington namerava da NATO još više približi Moskvi. Antirusku doktrinu SAD prihvatili su mnogi među onima koji su nekad sarađivali s Rusijom. Na redu je – Ukrajina.

Severnoatlantska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << alijansa pod svim mogućim izgovorima približava svoju infrastrukturu granicama Rusije. Izazvavši praktično građanski rat u Ukrajini Amerikanci nameravaju da iskoriste nastali haos i da na teritorijama koje kontrolišu stvore atmosferu straha i mržnje.

Na fonu krize u Ukrajini neki u sedištu NATO više vole da ne govore o ekspanziji. Generalni sekretar alijanse Rasmusen maglovito obećava da će širiti vojnu saradnju s Kijevom i obaviti zajedničke manevre. Neodređenost generalnog sekretara je jasna: jer, Kijev se nalazi u stanju nerešenog teritorijalnog spora s Moskvom. A statut NATO kategorički zabranjuje pristupanje u članstvo zemljama sa sličnim problemama. Slična situacija se može videti u Gruziji. Konflikt u vezi s Abhazijom i Južnom Osetijom u velikoj meri smanjuje njene šanse da učestvuje u alijansi. Ali jasno je da su i Gruzija i Ukrajina vrlo primamljivi zalogaji za NATO, pošto njihovo uključivanje u orbitu bloka stvara izuzetno jak faktor za vršenje pritiska na Rusiju uz pomoć diplomatije i sile.

Ukrajinska kriza je aktivirala delatnost alijanse: NATO je obavio vežbu na Baltičkom moru, na bazu RV SAD u Estoniji stiže još lovaca F-16, Litvanija povećava svoj odbrambeni budžet kako bi pokrila povećanje troškova za prihvatanje dodatnih jedinica iz drugih zemalja alijanse.

NATO pojačava prisustvo i na Crnom moru. Za proteklih mesec dana u Rumuniji je obavljeno nekoliko zajedničkih vojnih manevara s Amerikancima od kojih je čitav niz izvršen na poligonima u blizini granice s Ukrajinom. Američka raketna krstarica „Tikonderoga“ je stigla u rumunsku luku Konstancu. Ovamo je početkom godine NATO zvanično premestio vojne funkcije Centra za tranzitni prevoz Pentagona s kirgistanskog aerodroma Manas.

Amerikanci u Kirgistanu nisu ostali u lepom sećanju. U toku svih trinaest godina rada baze RV SAD u Manasu meštani su nailazili na direktno nasilje stranih vojnika. Da bi pozvali počinioce prekršaja na odgovornost vlasti Kirgistana su apelovale na američko pravosuđe. Ono je ostalo gluvo čak i onda kad je redov Zakari Hetfild ubio vozača cisterne za gorivo Aleksandra Ivanova. Krivac je tada jednostavno poslat kući, tvrdi član politčkog saveta kirgiske „Stranke zelenih“ Dinara Kutmanova:

- Ova raspojasanost Amerikanaca se ne ispoljava samo prema Kirgistanu. Mislim da je to doktrina njihove politike. To je hegemonija, američka svedozvoljenost, koja se zasniva na njihovoj kovnici novca. Prirodno, onaj ko plaća, naručuje i muziku. I uz ovu muziku mi, i ceo svet, po njihovom mišljenju, treba da igramo.

Zanimljivo je da natovci skoro demonstrativno odbijaju da poštuju zakone zemalja u kojima borave. Povećanje vojnog kontingenta NATO je već donelo probleme stanovnicima Letonije. Gradonačelnik lučkog Venspilsa Ajvar Lembergs je za žalošću istakao da su za dva dana natovci izazvali toliko incidenta koliko se ne dešava ni na prazniku Dana grada kad u Ventspils dolazi na desetine hiljada ljudi:

- U principu, mi sve goste dočekujemo osmehom. Ali nažalost, pripadnici ratne mornarice iz zemalja NATO su se ponašali kao svinje: vršili su nuždu na javnim mestima, nasrtali su na prolaznike, kršili su javni red, zakone Letonije i pravila ponašanja. Veoma smo nezadovoljni njima.

To su primeri – samo mali deo opšte slike, na osnovu kojih ipak može da se oceni situacija. Vrlo je važno imati u vidu da evropske bahanalije NATO ne predstavljaju pretnju samo po nacionalnu bezbednost Rusije, već i po međunarodnu stabilnost u celini. Vašington u svoje igre uvlači one koji zbog različitih razloga ne mogu da mu se suprotstave. Radi zadovoljenja političkih i geostrateških ambicija radi se na destabilizaciji političke situacije u suverenim državama. To je vrlo opasna strategija koja će pre ili kasnije dovesti do svetske katastrofe.

Sergej Duz,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.