Godišnjica smrti Milenka Pavlovića: Sam protiv NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 04.Maj.2017, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica smrti Milenka Pavlovića: Sam protiv NATO-a

Danas se navršava 18 godina od junačke pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačkog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije. Pavlović je poginuo u borbi sa eskadrilom aviona NATO na nebu iznad Valjeva.

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

„Nećete vi deco da ginete, ja ću!,“ govorio je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Pukovnik je upravljao jednim od svega 14 aviona MiG-29 koji su imali neke šanse da se suprotstave avijaciji NATO.

Na radaru je pokazivalo stotinak neprijateljskih pravih i lažnih ciljeva, a na drugoj strani bio je Pavlović – sam!



Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: „Imam ih, imaju i oni mene!“. Njegov avion nestao je sa radara, a delovi Mig-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.

Za svoje delo nikada nije proglašen herojem, a posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

IN4S, Iskra

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"STRADAO JE BRANEĆI NEBO IZNAD VALJEVA" Obeleženo 18 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića

Izvor: Blic, 04.Maj.2017

Pomenom u Valjevu danas je obeleženo 18 godina od pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, koji je poginuo braneći nebo iznad Valjeva u vazdušnom boju sa NATO avionima...Tradicionalno, kod spomenika pilotu u Bulevaru Vladike Nikolaja, Valjevo se svakog 4. maja od 1999. godine, tačno četiri minuta...

Nastavak na Blic...

Godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića

Izvor: RTS, 04.Maj.2017

U Valjevu je obeležena 18. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. . Potpukovnik Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999. godine u 12.04 iznad Valjeva u borbenom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.