Godišnjica početka bombardovanja

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica početka bombardovanja

Vranje/Beograd -- Polaganjem venaca na spomenike stradalima i održavanjem komemorativnih skupova u Srbiji se danas obeležava 12. godišnjica od početka NATO bombardovanja.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac položio je venac na spomenik stradalima u Vranju.

Na centralnom gradskom trgu venac Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio je ministar Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šutanovac u pratnji generala Mladena Ćirkovića i brigadnog generala Milosava Simovića.

Vence su, takođe, položile porodice nastradalih vojnika policajaca i civila, zatim Budimir Mihajlović načelnik Pčinjskog okruga, Miroljub Stojčić gradonačelnik Vranja, kao i predstavnici policije i Bezbednosno informativne agencije.

Za 78 dana NATO bombardovanja u sedam opština Pčinjskog okruga bilo je 62 žrtve od kojih je 34 civila.

Beograd

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predstavnici RTS odali su počast radnicima RTS stradalim u bombardovanju 23. aprila 1999. godine, i položili cveće kod spomenika "Zašto?" u Aberdarevoj ulici.

U noći između 22. i 23. aprila, tokom NATO bombardovanja pogođena je zgrada RTS, a poginulo je 16 zaposlenih te kuće.

Majka jednog od stradalih Žanka Stojanović izjavila je da roditelji i rodbina žrtava 12 godina "žive u istom bolu i istoj muci, jer traže istinu i da krivci budu procesuirani".

Ona je kazala da su porodice stradalih pre tri meseca dobile obećanje specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da će biti pozvani na razgovor, ali da do danas taj sastanak nije zakazan.

Prema njenim rečima, porodice stradalih traže da se pokrene novi postupak protiv Ministarstva odbrane, jer zaposleni RTS-a nisu na vreme bili evakuisani iz zgrade.

"To je zavaravanje da je RTS bio civilni cilj. To je bio vojni cilj, oni su bili vojnici, sa određenom vojnom poštom i prema tome, Ministarstvo odbrane je imalo određenu ingerenciju i zato se i krije iza floskule 'vojna tajna'", rekla je Stojanović.

Porodice stradalih radnika RTS-a povodom godišnjice početka NATO intervencije uručile su gradonačelniku Beograda knjigu "Tišina u Aberdarevoj", o bombardovanju RTS-a.

Kraljevo: Nema dobrog rata

Programom "Dan sećanja" projekcijom dokumentarnog filma "Sa štitom otišli, u kovčegu se vratili" Blagoja Ivanovskog i parastosom za 77 poginulih u ratovima devedesetih, grad Kraljevo i Udruženje porodice plaih boraca obeležili su 12 godina od početka NATO bombardovanja Srbije.

"Kraljevo je uvek bilo stradalnički grad. Veliki ratovi i najveća razaranja nisu ga poštedeli ni u savremenoj istoriji. Upravo zbog toga, imena branilaca otadžbine treba da ostanu sačuvana ne samo u sećanju porodica, već i nas savremenika i budućih pokoljenja", rekao je predsednik gradske skupštine Milomir Šljivić.

Vence na spomenik, podignut 2005. godine položili su članovi porodica poginulih, Udruženje učesnika ratova, predstavnici Garnizona Kraljevo, lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kraljevačanin Blagoje Ivanosvski autor je poeme "Sa štitom otišli, u kovčegu se vratili", po kojoj je snimljen istoimeni dokumentarac.

Prema rečima autora, posle ratova ostaju samo pitanja zašto uvek postoje ljudi koji misle da imaju pravo da drugima uskrate budućnost, a cilj svakog sećanja, kako film kaže, jeste da pokaže da "Nema dobrog rata, a lošeg mira".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.