Dvanaest godina od NATO bombardovanja

Izvor: Blic, 24.Mar.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvanaest godina od NATO bombardovanja

BEOGRAD - Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju, koje je počelo 24. marta 1999, obeležen je širom Srbije odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen-obeležja. Tokom vazdušnih napada na SRJ, koji su trajali bez prekida 78 dana, ubijeno je 3.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac položio je u Vranju venac, povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u NATO bombardovanju.

Vence su, takođe, položile porodice nastradalih vojnika policajaca i civila, zatim Budimir Mihajlović načelnik Pčinjskog okruga, Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, kao i predstavnici policije i Bezbednosno informativne agencije.

Za 78 dana NATO bombardovanja u sedam opština Pčinjskog okruga bilo je 62 žrtve od kojih je 34 civila.

U znak sećanja na sve nastradale na brdu Straževica venac na spomen-obeležje položio je ministar policije Ivica Dačić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položio je u ime grada cveće na spomenik ''Zašto'' u Tašmajdanskom parku i odao počast poginulim radnicima Radio-televizije Srbije. U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, tokom vazdušnog napada NATO snaga, poginulo je 16 radnika te medijske kuće.

Povodom sećanja na nastradale radnike, pored gradonačelnika, cveće su položili i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, kao i članovi njihovih porodica i prijatelji.

Pomen nastradalim radnicima u RTS tokom NATO bombardovanja

Grdelica

Bombardovanje RTS

Bombardovanje RTS

Bombardovanje - Ambasada Kine

Bombardovanje - Ušće

Bombardovanje - SUP

Bombardovanje - Kragujevac

Bombardovanje - Čačak

Bombardovanje - Aleksinac

Bombardovanje - MUP

Bombardovanje - Novi Sad

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Miro Čavaljuga položio je u beogradskom parku Tašmajdan venac na Spomenik deci stradaloj tokom višemesečnog NATO bombardovanja Srbije.On je rekao

da podsećanje na decu koja su poginula u NATO bombardovanju predstavlja poruku da mora biti urađeno sve da se nikad više

ne dogodi da žrtve budu deca.

Član Gradskog veća Beograda Jovana Mehandžić položila je danas venac na grob Milice Rakić, devojčice koja je poginula u NATO bombardovanju pre 12 godina.

Trogodišnja devojčica poginula je od gelera, u svom domu u Batajnici, 18. aprila 1999. godine, tokom vazdušnog napada NATO snaga na Srbiju.

"Beograd i Srbija danas se sećaju Milice i svih koji su nevino stradali ili poginuli braneći otadžbinu", rekla je Mehandžić i podsetila da je tokom bombardovanja stradalo 89 dece, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Godišnjica bombardovanja je obeležana u Kraljevu, Nišu, Valjevu i drugim gradovima Srbije.

Tribine na kojima će biti reči o ovom nemilom događaju od pre 12 godina organizovaće Fond ''Slobodan Jovanović'' na temu ''NATO bombardovanje Srbije 1999. godine: Šta se nikad ne može zaboraviti?'' i Fakultet političkih nauka pod nazivom ''Srbija i NATO - 12 godina posle".

Povezane vesti: Održana vojna parada u Moskvi Slovačka narodna stranka izvinila se za bombardovanje Beograda Jedanaest godina od početka NATO bombardovanja

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan sjećanja na poginule

Izvor: Cafe.ba, 24.Mar.2011

Dan sjećanja na poginule u NATO bombardovanju, koje je počelo 24. marta 1999. godine, biće obilježen širom Srbije odavanjem pošte i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja.

Nastavak na Cafe.ba...

Sećanje na žrtve bombardovanja

Izvor: RTS, 24.Mar.2011

U znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja, građani i državni zvaničnici odali su poštu i položili cveće na spomen-obeležja. U bombardovanju 1999. godine ubijeno je tri i po hiljade ljudi, a ranjeno i povređeno više od 12.000. ..Polaganjem cveća i venaca na spomenike, u gradovima širom Srbije...

Nastavak na RTS...

ŠIROM ZEMLJE OBELEŽENA GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011

VRANJE - Polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama u Vranju obeležena je dvanaesta godišnjica NATO bombardovanja SRJ...Na centralnom gradskom trgu venac Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio je ministar Dragan Šutanovac u pratnji generala Mladena Ćirkovića i brigadnog generala Milosava...

Nastavak na Kurir...

Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Izvor: Mondo, 24.Mar.2011

Polaganjem venaca i cveća i odavanjem pošte poginulima širom Srbije danas je obeležena 12-ta godišnjica NATO bombardovanja SRJ.

Nastavak na Mondo...

NISMO ŽELELI DA POBEDIMO NATO, NEGO DA ODBRANIMO SVOJU ZEMLJU

Izvor: MC Bor, 24.Mar.2011

Bor, 24.mart. U Boru dostojanstveno obeležena godišnjica NATO bombradovanja Srbije i Crne Gore. Autor: B.F.. Foto: D.Popaz. Dvanaest godina od bombardovanja NATO avijacije Srbije i Crne Gore obeleženo je danas polaganjem cveća na spomen ploču izginulim pripadnicima policije u ratu 1999. godine,...

Nastavak na MC Bor...

Dvanaest godina od NATO agresije

Izvor: Večernje novosti, 24.Mar.2011

Parastosima, polaganjem venaca i cveća na spomenike stradalima, Srbija podsetila na 24. mart 1999. kada je Alijansa počela sa bombardovanjem SRJ

Nastavak na Večernje novosti...

Širom zemlje obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Izvor: Glas javnosti, 25.Mar.2011, 07:06

VRANJE - Polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama u Vranju obeležena je dvanaesta godišnjica NATO bombardovanja SRJ...Na centralnom gradskom trgu venac Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio je ministar Dragan Šutanovac u pratnji generala Mladena Ćirkovića i brigadnog generala Milosava...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.