Izvor: Medijski istraživački centar, 10.Jun.2011, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica kraja bombardovanja

Pre 12 godina prestalo je NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije,a prethodilo je donošenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kao i dan ranije potpisivanje Kumanovskog sporazuma između VJ i NATO.
Vojno tehnički sporazum iz Kumanova precizirao je povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << u pokrajinu.
Kriza je, posle nekoliko neuspešnih diplomatskih pokušaja, okončana posredničkom misijom predsednika Finske Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina.
Vazduhoplovni napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine i trajali su 11 nedelja. U njima je, prema raznim procenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.
NATO je izvodio napade na SRJ sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a u nekim operacijama učestvovali su i strateški bombarderi koji su poletali iz baza u zapadnoj Evropi i u SAD.
Akcija NATO, koju su Vlada SRJ ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, održanih u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.
U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.