Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića

Izvor: RTS, 04.Maj.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića

Pre tačno 18 godina, na današnji dan, herojski je poginuo komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Milenko Pavlović. On je izvukao mlađeg kolegu pilota iz aviona i poleteo ka NATO avionima koji su napadali Valjevo. Leteo je pravo u smrt, želeći da prekine žrtvovanje svojih kolega koji su u poluispravnim avionima bili nemoćni da se suprotstave brojnijem i tehnički nadmoćnom neprijatelju. U Valjevu je danas obeležena godišnjica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegove pogibije.
Milenko Pavlović je rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, kod Osečine. Završio je vojnu gimnaziju "Maršal Tito" u Mostaru, uprkos tome što su se njegovi roditelji protivili da izabere poziv pilota. Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, stacioniranog u Batajnici, postao je 1998. godine.

Poginuo je 4. maja 1999. u 12.04 iznad Valjeva, u borbenom obračunu sa daleko brojnijim avionima NATO snaga, koji su doleteli sa aerodroma u Tuzli. Ostaci njegovog "miga 29" pali su u selu Bujačić, kod Valjeva.
Za sobom je ostavio suprugu i dva sina.
Milenko Pavlović ostaće poznat po herojskom podvigu i poruci mlađim kolegama "Nećete vi da ginete, ja ću". (Ovde možete pročitati tekst o herojskom činu pilota Pavlovića.) 
Pavlović je posthumno unapređen u čin pukovnika, odlikovan Ordenom za hrabrost i Ordenom Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) Valjevske eparhije SPC.
Današnjoj komemoraciji u Valjevu, pored spomen-obeležja pilotu Pavloviću, prisustvovali su njegova rodbina, predstavnici Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, čelnici Kolubarskog upravnog okruga, Valjeva i Osečine, članovi boračkih udruženja i sveštenici SPC.
Kod mesta gde su pali ostaci njegovog aviona danas je položeno cveće.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nećete vi da ginete, ja ću: U Valjevu obeležena 18. godišnjica herojskog podviga Milenka Pavlovića (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 04.Maj.2017

Pre tačno 18 godina, na današnji dan, herojski je poginuo komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Milenko Pavlović...Podsetimo, on je izvukao mlađeg kolegu pilota iz aviona i poleteo ka NATO avionima koji su napadali Valjevo, odletevši tako pravo u smrt. Uradio je to želeći da prekine žrtvovanje...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.