Glas Indije treba da se čuje – članica NATO-a o sukobu u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 21.Feb.2024, 21:04

Glas Indije treba da se čuje – članica NATO-a o sukobu u Ukrajini

Grčki premijer Kirijakos Micotakis istakao je važnost Indije „kao glasa razuma“ na globalnoj sceni, posebno usred tenzija kao što su sukob u Ukrajini i rat u Gazi.
Govoreći na Raisina dijalogu, najvećem godišnjem geopolitičkom skupu u Nju Delhiju, Micotakis je pohvalio svog indijskog kolegu Narendra Modija, koji je bio među publikom, jer je usmeravao svoju zemlju ka rastu. Grčki političar je istakao rastuću geopolitičku težinu Indije, nazvavši je „vodećom demokratijom globalnog juga“, kao i „graditeljem konsenzusa“ i „glasom razuma“. Micotakis je izjavio da je proširenje partnerstva sa Indijom prioritet za Evropsku uniju, citirajući govor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen sa iste faze 2022. Indija i njeni partneri na Zapadu, uključujući SAD i EU, nisu u potpunosti saglasni oko nekih globalnih pitanja, posebno oko sukoba u Ukrajini. Priznajući stvar bez navođenja imena, grčki premijer je priznao da nacije širom sveta drugačije gledaju na situaciju. „Razumem da zemlje koje pripadaju Globalnom Jugu to vide kao evropski rat. Prečesto čujem da mi, Evropljani, primenjujemo dvostruke standarde fokusirajući se na Ukrajinu na račun ratova i kriza drugde u svetu“, izjavio je Micotakis. On je dodao da „možda ima istine u toj tvrdnji“, dok je pozvao publiku u Nju Delhiju da na sukob u Ukrajini gleda kao na „mnogo više od lokalnog rata na evropskom tlu“. „Uveren sam da Indija za Ukrajinu ima važnu ulogu, da ima glas koji treba da se čuje“, izjavio je on. Indija je stalno pod pritiskom zbog oklevanja da podrži sankcije SAD i EU protiv Moskve ili osudi njene akcije u Ukrajini. Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džašankar odbio je još jedan pokušaj pritiska na Nju Delhi tokom Minhenske bezbednosne konferencije prošlog vikenda. "Da li je to problem? Zašto bi to trebalo da bude problem?" Džajšankar je odgovorio na pitanje o kupovini nafte i oružja iz Rusije. „Ako sam dovoljno pametan da imam više opcija, trebalo bi da mi se divite. Ne bi trebalo da me kritikujete“, izjavio je ministar spoljnih poslova sedeći pored svojih američkih i nemačkih kolega Antonija Blinkena i Analene Berbok. U međuvremenu, grčki i indijski lideri takođe su održali bilateralne razgovore u Nju Delhiju u sredu, slažući se da udvostruče trgovinu i krenu ka finalizaciji sporazuma o mobilnosti i partnerstvu u migraciji koji će olakšati kvalifikovanu migraciju između dve nacije. Bilateralna trgovina između Indije i Grčke iznosila je približno 2 milijarde dolara u 2022-23. godini, pri čemu je Indija izvezla robu u vrednosti od 785,72 miliona dolara, a uvezla robu u vrednosti od 1,16 milijardi dolara. Govoreći na Raisina dijalogu, Micotakis je opisao veze između dve nacije kao partnerstvo između „najstarije demokratije na svetu i najveće demokratije na svetu“. Izjavio je da je Indija, koja ove godine održava opšte izbore, primer „demokratije koja može da pruži rezultate“. Komentari bi se mogli posmatrati kao ohrabrenje za stranku Bharatia Janata koju predvodi Modi, za koju se predviđa da će obezbediti jasnu većinu na predstojećim izborima. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup,   Grčka

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.