Gašić: Partnerstvo za mir na najvišem nivou

Izvor: Mondo, 15.Sep.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Partnerstvo za mir na najvišem nivou

Ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je NATO Komandu združenih snaga u Napulju i komandantu admiralom Markom Fergusonom ponovio opredeljenost Srbije da održava parnerski odnos sa NATO kroz Partnerstvo za mir na najvišem nivou.

Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/DR

Gašić i Ferguson su, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, razgovarali o vojnoj saradnji Srbije i NATO pod okriljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Programa Partnerstva za mir i saradnji Vojske Srbije i Kfora i saglasili se da redovni sastanci na visokom nivou doprinose daljem jačanju ostvarene saradnje kroz različite mehanizme tog programa.

Ministar je ponovio opredeljenost Srbije da održava partnerski odnos sa NATO kroz Partnerstvo za mir na najvišem nivou, što, kako se navodi, potvrđuje ovogodišnje usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva i skorašnja ratifikacija Sporazuma o statusu snaga PfP - SOFA u Narodnoj skupštini.

Ferguson - komandant američke vojske na Mediteranu i Crnom moru

Admiral Ferguson je istovremeno i komandant Pomorskih snaga SAD u Evropi i Pomorskih snaga SAD u Africi. Njegova zona odgovornosti obuhvata više od 20 miliona kvadratnih nautičkih milja okeana, uključujući vode uz obale Evrope i Afrike, kao i Mediteransko i Crno more. Ova zona se proteže preko tri kontinenta i obuhvata više od 67 odsto obala, 105 zemalja i skoro 40 odsto svetske populacije.

Gašić je rekao da će kao i do sad saradnja u budućnosti biti pre svega zasnovana na potrebi da Srbija izgrađuje i održava neophodne kapacitete za angažovanje u operacijama UN i Evropske unije.

"Na taj način naša zemlja će, u skladu sa jasnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo u Evropskoj uniji, davati svoj doprinos njenoj zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici", naveo je Gašić u razgovoru.

Kako se navodi, opredeljenost ka članstvu u EU, kao i dalje razvijanje saradnje sa državama regiona, Srbija potvrđuje u aktuelnim okolnostima migrantske krize.

Tokom razgovora sa admiralom Fergusonom, Gašić je naglasio da je Srbija pokazala spremnost da preuzme odgovarajući deo tereta nastale krize i deli podjednaku odgovornost, nadajući se, u međuvremenu, sveobuhvatnom rešenju Evropske unije i međunarodne zajednice.

U odnosu na saradnju Vojske Srbije i KFOR-a, ministar odbrane je posebno podvukao značaj nesmanjivanja snaga KFOR-a u narednom periodu, pri čemu je posebno pohvalio profesionalan pristup u izvršavanju mandata dodeljenog Rezolucijom SB UN 1244.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.