Gašić u Napulju sa komandantom NATO

Izvor: Akter, 15.Sep.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić u Napulju sa komandantom NATO

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić razgovarao je danas u Napulju s komandantom NATO Komande združenih snaga Markom Fergusonom o vojnoj saradnji Srbije i NATO pod okriljem programa "Partnerstvo za mir" i o saradnji Vojske Srbije i misije KFOR

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Gašić je tokom razgovora ponovio opredeljenost Srbije da održava >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << partnerski odnos sa NATO kroz Partnerstvo za mir na najvišem nivou, što kako je rekao, potvrđuje ovogodišnje usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva i skorašnja ratifikacija Sporazuma o statusu snaga PfP - SOFA u Narodnoj skupštini.

Ministar je dodao da će buduća saradnja biti prvenstveno zasnovana na potrebi da Srbija gradi i održava kapacitete za angažovanje u operacijama UN i EU.

"Na taj način naša zemlja će, u skladu sa jasnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo u Evropskoj uniji, davati svoj doprinos njenoj Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici", kazao je Gašić u Napulju.

Govoreći o migrantskoj krizi, ministar odbrane je ocenio da je Srbija pokazala spremnost da preuzme "odgovarajući deo tereta nastale krize i deli podjednaku odgovornost, nadajući se, u međuvremenu, sveobuhvatnim rešenjem EU i međunarodne zajednice".

Gašić je tokom razgovara sa Fergusonom ocenio da je saradnja Vojske Srbije i KFOR-a "veoma dobra na svim nivoima" i dodao da je značajno održati nesmanjeni broj pripadnika te misije na Kosovu i Metohiji u narednom periodu.

Admiral Ferguson je i komandant Pomorskih snaga SAD u Evropi i Pomorskih snaga SAD u Africi.

Njegova zona odgovornosti obuhvata više od 20 miliona kvadratnih nautičkih milja okeana, uključujući vode uz obale Evrope i Afrike, kao i Mediteransko i Crno more.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.