Gadafijev skad očajnika

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijev "skad" očajnika

Libijska vojska prvi put od početka rata ispalila projektil "skad", koji je pao 50 kilometara od Brege. "Potez očajnika", tvrdi NATO. Borbe oko Zavije uz velike gubitke ustanika. Ustanicima nestaje municija, još nejasna misija Gadafijevog ministra policije koji se iznenada sa porodicom pojavio u Kairu.

17.09 - Gadafijevi "skadovi" ne predstavljaju ozbiljnu vojnu pretnju, tvrdi NATO. U ovoj situaciji, to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je kao da lupate tanjire o zid, rekao portparol Alijanse.

15.58 - Specijalni izaslanik UN u Tunisu razgovarao sa predstavnicima Tripolija i Bengazija. Do kraja dana sastaće se i sa izaslanikom Uga Čaveza. 

12.34 - Bezbednosni problemi i često bezvlašće u delovima Libije koje kontrolišu ustanici, piše magazin Tajm.

11.07 - Ozbiljni gubici pobunjenika kod Brege. Za 24 časa poginulo 26 boraca.

02.57 - Bilans poslednjih borbi u Zaviji - poginulo 16, nestalo 30 ustanika. 

Uprkos tvrdnjama NATO-a da su Gadafijevi projektili "skad" neutralisani tokom meseci besomučnog bombardovanja, američke oružane snage saopštile su da je libijska vojska u ponedeljak ispalila prvi projektil tog tipa iz Sirte. Raketa je eksplodirala nekih 50 kilometara od Brege, ali ostaje nejasno šta je bio pravi cilj ove akcije.

Istovremeno, ofanziva pobunjenika na Zaviju zaustavljena je u centru tog grada, u koji su u ponedeljak stigla pojačanja libijskim snagama bezbednosti, pa su se ustanici, suočeni i sa hroničnim nedostatkom municije, povukli na obode grada.

Na taj način, Gadafijeve snage otklonile su prvu ozbiljnu pretnju Tripoliju, pošto su lideri ustanika, posle ulaska u Zaviju glasno najavljivali operaciju opkoljavanja prestonice i konačni napad na Gadafija.

Ipak, najžešće borbe vode se na putu koji iz Tripolija vodi ka Tunisu.

Gadafi testira rakete

Kao što se i očekivalo, libijska vojska počela je da upotrebljava projektile tipa "skad", pa je u ponedeljak posle podne prva takva raketa pala pedesetak kilometara od Brege. U tom napadu nije bilo povređenih.

Amerikanci tvrde da je "skad" ispaljen sa mesta koje se nalazi 50 kilometara istočno od Sirta.

Domet tih projektila je oko 300 kilometara.
Pogledaj vesti o: Libija,   Tripoli

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.