Izvor: RTS, 14.Jun.2021, 23:05

Formulacije razdora NATO samita - delovi teksta o BiH podelili političare u regionu

Hrvatski predsednik Zoran Milanović kaže da je zadovoljan što je u završnom dokumentu Samita NATO, u delu koji govori o Bosni i Hercegovini, pomenut Dejtonski sporazum, ali je rekao i da je zabrinut zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst. Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocenio je da to što u završni dokument samita NATO nije ušla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formulacija "konstitutivnost naroda u BiH" govori o tome da je taj koncept "suprotan NATO i EU standardima".
"Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga i kako je moguće da jedan, ne baš mali broj država sabotira, otvoreno opstruiše, onemogućava da se u pasus o BiH uopšte spomene Dejtonski sporazum, kao da je to nešto otrovno", rekao je Milanović na današnjem samitu NATO-a.

Kako je preneo portal Indeks, Milanović je dodao da je u poslednjem trenutku uspeo to da ubaci.
"Da to nisam napravio imali bismo deklaraciju koju kao da je pisao neki zagovornik takozvane građanske BiH, što zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala", izjavio je predsednik Hrvatske.
Napominje da će hrvatska diplomatija morati, kako se ovo ne bi ponovilo, da "iskopa" zašto postoji tolika opstrukcija prema Dejtonu.
"Ovo me upućuje ne jedini mogući zaključak da neki imaju nekakve kreativne planove s BiH. E, tu će se Hrvatska pitati, pitaće se i bosanski Srbi, nisu bili naši saveznici u ratu, bili su neprijatelji, Bošnjaci su ipak bili saveznici u najvećem delu vremena, ali ono što mene zanima u BiH, celovitoj, neokrnjenoj, jedinstvenoj i to nikada ne dovodim u pitanje, jeste sudbina i temeljna državna glasačka i građanska prava bosansko-hercegovačkih Hrvata, koji su skoro svi hrvatski državljani", dodao je Milanović.
Komšić: NATO odbacio konstitutivnost, jer nije po standardimaČlan Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocenio je da to što u završni dokument samita NATO nije ušla formulacija "konstitutivnost naroda u BiH", kao što je tražio hrvatski predsednik Zoran Milanović, govori o tome da je taj koncept "suprotan NATO i EU standardima".

Komšić navodi da se u deklaraciji ne pominje konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali i da je to "još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni", prenosi portal Kliks.
"Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku evroatlanskim reformskim procesima", rekao je Komšić.
Smatra da je podrška Dejtonskom sporazumu u Deklaraciji, na čemu je Hrvatska takođe insistirala, očekivana, konstantna i da nije nikakva novost.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milanović: Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga. Bila bi podvala

Izvor: B92, 15.Jun.2021, 07:25

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izrazio zadovoljstvo što je u završnom dokument Samita NATO, u delu koji govori o BiH, pomenut Dejtonski sporazum.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.