Izvor: Blic, 19.Maj.2016, 06:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIJASKO Američka vojska nije uspela da uđe ni u top tri u NATO tenkovskoj vežbi

Američki tenkisti obrukali su se na takmičenju "Europe Tank Challenge", koje organizuje i sponzoriše evropski ogranak vojske SAD, prenosi "Raša tudej". Na trodnevnom takmičenju učestvovale su najbolje jedinice iz pet zemalja članica NATO, koje su se međusobno nadmetale.

🔥🔥🔥 Germany Claims Trophy in Strong Europe Tank Challenge. https://t.co/vPeOV5MvVA Well done mate. SUGS! 🤘👏 pic.twitter.com/1DHqWnuogC
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Organizator je, pored Amerikanaca, bila i Nemačka, u čijem u se trening kampu u Grafenveru i održavalo ovo nadmetanje. pored Amerikanaca, učestvovali su tenkovski vodovi Slovenije,Poljske, Nemačke i Danske. Pobedu su odneli Nemci, drugi su bili vojnici iz Danske, Poljaci treći, dok su Amerikanci i Slovenci podelili poslednja dva mesta.

Ovo je bilo prvo ovakvo takmičenje koje su SAD organizovale na tlu Evrope još od 1001. i raspada Sovjetskog Saveza. Svrha takmičenja je unapređivanje veština ratovanja, ali takođe i odgovor na "razmetljive akcije Rusije", piše "Raša tudej".

Tenkovski vodovi učestvuju kako u odbrambenim, tako i u ofanzivnim operacijama, uključujući poligon sa 13 prepreka, vežbu gađanja i navigacijski trening. Najveći broj bodova u jednoj vežbi bio je 1.000.

U jednoj od vežbi, vodovi su morali da razaznaju koje od 25 vozila predstavlja pretnju, a koje ne, kao i simulaciju reagovanja u slučaju napada hemijskim oružjem.

Ovo takmičenje je pandan "Tenkovskom bijatlonu" koje organizuje Rusija, a na kojem učestvuje 17 zemalja, između ostalog i Kina, Indija, Pakistan, Venecuela, Kuvajt i Mongolija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.