EVROPSKA ZEMLJA ODBIJA DA UĐE U NATO: Imamo drugačiju geografsku situaciju i istoriju

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2022, 00:05

EVROPSKA ZEMLJA ODBIJA DA UĐE U NATO: "Imamo drugačiju geografsku situaciju i istoriju"

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg rekao je u ponedeljak da Austrija ne planira da se pridruži NATO-u.

- Imamo potpuno drugačiju geografsku situaciju - rekao je Šalenberg novinarima posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

- Imamo i potpuno drugačiju istoriju i smatramo da se to mora uzeti u obzir - dodao je on.

Ali to ne znači da je Austrija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << politički neutralna, rekao je Šalenberg.

- Neutralnost ne postoji u slučaju vojne agresije - rekao je on, misleći na sukob u Ukrajini.

- Jasno smo zauzeli svoj stav, podržavamo sve sankcije i činimo sve što možemo da pružimo podršku - rekao je on.

Važno je razumeti da "svet nije prijateljski nastrojen kao što bismo želeli da bude", rekao je on i dodao da postoje zemlje spremne da koriste vojnu silu da bi ostvarile svoje interese.

Švedska i Finska najavile su da će podneti zahtev za članstvo u NATO za nekoliko dana, podstaknute promenom geopolitičke klime u Evropi nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu krajem februara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RT: Austrija navodi da će nastaviti da bude neutralna zemlja

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2022

Austrija nije članica NATO-a i ne planira da to postane u bliskoj budućnosti, rekao je novinarima u Briselu ministar spoljnih poslova te zemlje Aleksandar Šalenberg. Na pitanje o svom stavu o aspiracijama Švedske i Finske da se pridruže vojnom bloku, Šalenberg je rekao da „u potpunosti poštuje“...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.