ERDOGAN USLOVIO ULAZAK ŠVEDSKE U NATO! Jasno stavio do znanja šta mora da se desi, ovo je njegov CILJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 13:44

ERDOGAN USLOVIO ULAZAK ŠVEDSKE U NATO! Jasno stavio do znanja šta mora da se desi, ovo je njegov CILJ

EU je 2016. godine stavila na čekanje pregovore o članstvu sa Turskom kao rezultat pokušaja državnog udara u Turskoj i njegovih posledica

Ankara će podržati zahtev Švedske za članstvo u NATO, ako EU počne pregovore sa Turskom o članstvu, kako prenose švedski mediji "SVT nyheter".

Redžep Tajip Erdogan je to rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na konferenciji za novinare na istanbulskom aerodromu Ataturk u ponedeljak, pre polaska za Litvaniju, prenosi agencija Rojters.

On je dalje rekao da će to pitanje pokrenuti sa ostalim liderima NATO-a tokom samita.

- Prvo: Otvorite put za članstvo Turske u Evropskoj uniji, a zatim ćemo se otvoriti za Švedsku, kao što smo uradili za Finsku - kaže Erdogan.

On je rekao i da pristupanje Švedske zavisi od toga koliko će zemlja reagovati na sporazum postignut na poslednjem samitu u Madridu i da će na licu mesta voditi dalje razgovore sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom o kupovini aviona F16, prenosi Rojters.

Prema rečima turskog predsednika, prodaja borbenih aviona nije povezana sa pitanjem širenja NATO-a.

EU je 2016. godine stavila na čekanje pregovore o članstvu sa Turskom kao rezultat pokušaja državnog udara u Turskoj i njegovih posledica.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.