Đurić: Ne verujem da je NATO saglasan da Kosovo ima vojsku

Izvor: Blic, 29.Sep.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Ne verujem da je NATO saglasan da Kosovo ima vojsku

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da ne veruje u istinitost navoda o navodnoj saglasnosti NATO za formiranje Oružanih snaga Kosova.

- NATO je ozbiljna organizacija i ja ne verujem u istinitost tih navoda. Rezolucija UN 1244 i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova jasno definišu koje oružane snage mogu biti prisutne na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Metohiji. NATO snage, to jest Kfor su jedne od tih, druge su definisane u okviru Kumanovskog sporazuma, uključujući, uz odobrenje Kfora, i našu vojsku, uz eksplicitno odobrenje kojeg nije bilo zadnjih 16 godina - rekao je Đurić novinarima u Briselu.

On je istakao da je na Kosovu bilo dosta vojski i oružja, trošenja i rasipanja para na sve to.

- Posle 16 godina stalnog međunarodnog pritiska, građanima je dosta da vide bilo koju uniformu, pa se ne raduju ni domaćoj, ni stranoj uniformi. Žele samo malo mira, a to se najvše odnosi i na 60 odsto mladih nezaposlenih kojima puška o ramenu neće obezbediti budućnost i kojima novo naoružavanje neće garantovati šansu za opstanak i ostanak na KiM bez obzira da li su Srbi ili Albanci - poručio je Đurić.

Upitan o težnjama Kosova da postane članica UNESKO-a, Đurić je rekao da srpska diplomatija vodi snažnu bitku protiv članstva, ne samo zbog forme, već suštine, jer ne mogu oni koji su palili i razarali crkve i koji imaju ambiciju da prikažu naše kulturno nasleđe kao svoje, sada prikriveni u jagnjeću kožu to nasleđe štite.

- Mislim da imamo razumevanje jednog broja zemalja, a trudimo se objasnimo većem broju. Mi koji se bavimo dijalogom ne propuštamo priliku da sagovornicima ispričamo nešto o tome - zaključio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.