Izvor: B92, 15.Jul.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović o viznoj liberalizaciji

Kotor -- Crnogorski premijer Milo Đukanović kaže da je preporuka o ukidanju viza potvrda da Crna Gora brzo ostvaruje najvažnije državne prioritete.

"Punopravno članstvo u EU i NATO jedan je od naših spoljnopolitičkih prioriteta, a unapređenje kvaliteta života građana prvi je državno-politički cilj. Sa mogućnošću slobodnog putovanja u zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šengena doprinosimo tom novom kvalitetu naših građana", rekao je Đukanović nakon razgovora sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom u Kotoru.

Na pitanje da li će Crna Gora do oktobra ispuniti i preostale uslove neophodne za formalnu odluku o ukidanju viza, Đukanović je odgovorio: "Nesumnnjivo da".

"Zakoni će biti usvojeni, a što se tiče implementacije propisa koje smo doneli na planu borbe protiv kriminala i korupcije, to je ionako u primeni. To je jedna kontinuirana politika koju realizujemo iz dana u dan i u kojoj ostvarujemo bolje rezultate", kazao je Đukanović.

On je poručio da nema nikakvih sumnji "da će i u oktobru, pa i svakog meseca kasnije svi naši međunarodni partneri, počev od evropskih, biti zadovoljni rezultatima koje Crna Gora ostvaruje".

Đukanović je podsetio da Crna Gora ovih dana očekuje upitnik Evropske komisije i najavio da će na njega odgovoriti u predviđenom roku. Crnogorski premijer je ocenio da će to stvoriti uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana ocenio je danas da je dan kad je data preporuka Evopske komisije o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedonji za putovanja u zemlje EU značajan dan za EU i zemlje regiona.

On je poručio da će EU nastaviti da radi na približivanju tih zemalja Uniji.

"Evropska perspektiva regiona je realnost", rekao je Solana, posle razgovora sa crnogorskim zvaničnicima.

Solana je naveo da ukidanje viza ima neposredne posledice i donosi korist pre svega mladim ljudima i poslovnoj zajednici, koji će sada moći lakše da putuju u EU.

On je kazao da mu je veoma drago što se Crna Gora našla u prvoj grupi zemalja u regionu za dobijanje viznih olakšica i istakao da se "to ne dešava ni iz kakvih drugih razloga, već zbog toga što Crna Gora dobro radi i sprovodi elemente relevantne za oblast pridruživanja EU".

Evropska komisija smatra da je Makedonija ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima, dok se od Srbije i Crne Gore traži da do oktobra sprovedu neke bitne zakone i pospeše delovanje nadležne uprave.

Evropska komisija predložila je da se građanima Crne Gore, Srbije i Makedonije od 1. januara 2010. ukinu vize za putovanja u zemlje EU.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.