Izvor: B92, 30.Mar.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Hop Shefer: Rusija nije pretnja

Njujork -- Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je da Rusija ne predstavlja pretnju za Alijansu, uprkos fundamentalnim razlikama.

De Hop Shefer je za TV mrežu Si-En-En kazao da NATO ne bi trebalo da prikazuje Rusiju kao pretnju. Shefer je priznao da je postojanje dobrih odnosa sa Rusijom za NATO važno, i pozdravio je izjave ruskih lidera da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskva ne pokušava da prikaže NATO kao agresivnu organizaciju.

NATO-u je potrebna Rusija, a Rusiji je potreban NATO, pa čak i tokom "hladnog rata" Alijansa je imala kontakte sa bivšim Sovjetskim Savezom, naveo je on.

Shefer je naveo da ne misli da su prošlogodišnji događaji u Južnoj Osetiji i situacija oko Gruzije uticali na stavove NATO-a o proširenju i prijemu novih članova.

On je rekao da će se Gruzija i Ukrajina naposletku priključiti NATO-u, iako je teško davati bilo kakve prognoze.

Prema njegovim rečima, postoje suštinske razlike sa Rusijom oko Abhazije i Južne Osetije i vojnog prisustva Rusije na tim teritorijama.

"Bez obzira na to, odnosi sa Rusijom su važni za NATO", zaključio je Shefer.

On je ranije izjavio da je prvi zvanični sastanak Saveta Rusija-NATO na ambasadorskom nivou predviđen za april, dok Savet planira sastanak na nivou šefova diplomatija početkom juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.