Izvor: JUGpress.com, 07.Maj.2023, 10:31

Dan kada je NATO alijanska bacila kasetne bombe na cenatr Niša

NIŠ

Na današnji dan NATO agresori su 1999.godine kasetnim bombama zasule sam centar Niša i  7.maj ostaće zabeležen kao jedan od najtragičnijih datuma u novijoj istoriji Niša. Tog dana pre 24 godine kasetne bombe o kojima ljudi gotovo ništa nisu znali padale su u ulicama u neposrednoj blizini Univerziteta u Nišu, kod Autobuske stanice i Tvrđavske pijace. Kasetne bombe su tog dana usmrtile  16 ljudi, među kojima je bila i 26-godišnja trudnica. Tog dana NATO bombe >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << padale su i pored zgrade patologije Kliničkog centra Niš i u Duvaništu, a povređeno je 18 ljudi. Na cenatar Niša se za tih desetak minuta, bombardovanje je počelo 11,20 i trajalo do 11,40 minuta, sručilo oko 300 bombi koje su poznate kao “žute ubice”. I danas, posle 24 godine na nekim fasadama kuća u ovim ulicama i na kapijama mogu da se vide rupe od gelera.

                                  Sve je počelo u prepodnevnim satima kada su mnogobrojni građani tog prolećnog prepodneva požurili na pijacu da, između sirena za vazdušnu opasnost, kupe neophodne namirnice. Neki od njih su to vreme iskoristili da odu do ambulante „12.februar“ po lekove.

                                Kasetne bombe razasute su iz najmanje dva kontejnera, nošene vetrom, pale su na tri lokacije u centralnom delu grada i to   pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra na jugu grada,   centar pored zgrade Banovine uključujući glavnu pijacu, autobusku stanicu pored Niške tvrđave i zdravstvenog centra 12. februar i  parking Niš Ekspresa pored Nišave.

                                Niš je zasut kasetnim bombama ponovo 12. maja, u 15 časova, tog dana nije bilo stradalih, ali je bilo kasnije, od zaostalih “žutih ubica”.

                                Na meti aviona NATO alijanse Niš se često nalazio, a sirene su retko kada oglašavale prestanak opasnosti. Grad je gađan iz vazduha, za 78 dana bombardovanja, 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Tokom trajanja bombarovanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.

                              Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila,  161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, osam grafitnih projektila. Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno. Na meti se našla i Komanda Kopnene vojske u Nišu u kojoj se sada nalazi jedinstveni muzej u Srbiji koji čuva sećanje na stradale Srbe u svim dosadašnjim ratovima, pa i bombardovanju 1999.godine. Tu se nalaze imena onih koji su stradili na Kosovu i Metohiji,  u Srbiji od NATO bombi, ali i u Kopnenoj zoni bezbednosti.

                                  Tokom  bombardovanja SRJ, zabeležena su 58.574 naleta NATO aviona, a 50.000 razornih projektila palo je na Srbiju i Crnu Goru. Izručeno je više od 25.000 tona eksploziva. Bombe avijacije NATO srušile su oko 60 mostova. Uništeno je 300 fabrika, 190 škola, a 20 bolnica širom Srbije pretrpelo je oštećenja.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Niš obeležio 24 godine od bombardovanja kasetnim bombama tokom NATO agresije

Izvor: Beta, 07.Maj.2023

Parastosom i polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama NATO agresije, na Univerzitetskom trgu Nišu je danas obeležen Dan sećanja na civile stradale od kasetnih bombi tokom bombardovanja 1999. godine.Pre 24 godine u NATO bombardovanju Univerziteta, Velike pijace, autobuske stanice i naselja pored...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.