Izvor: B92, 31.Jan.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalje regionalne tenzije zbog spora

Ljubljana -- Odlaganje glasanja o ratifikaciji pristupnog protokola Hrvatske i Albanije za NATO, donelo je Sloveniji politička trvenja i zabrinute komentare iz inostranstva.

Nakon što je stranka donedavnog premijera Janeza Janše, Slovenačka demokratska stranka, u četvrtak u parlamentu odbila da glasa za pristupni protokol Hrvatske i Albanije za NATO, jer većina poslanika nije htela da usvoji zaključni račun >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžeta za 2007. godinu, kada je ta stranka bila na vlasti, u slovenačkoj politici je nastao buran dan.

Janšina stranka je odbila da glasa za pristupne protokole sve dok ne bude usvojen pomenuti završni račun, a bez njenih glasova nije moguća potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Slovenački premijer Borut Pahor je optužio Janšinu stranku da ucenjuje i blati ugled Slovenije u međunarodnoj zajednici, dodavši nakon vanredne sednice vlade, da je razočaran što je Janšina stranka povezala "pitanje koje za Sloveniju nije od ključnog značaja sa pitanjem koje je bitno za nacionalni i bezbednosni ugled Slovenije".

Sa time su se složile i druge stranke vladine koalicije nazvavši potez Janšine stranke krajnjim ucenjivanjem bez presedana i krajem parlamentarizma u Sloveniji, prebacivši Janšinoj stranci da je za taoce uzela sopstvenu državu, njen međunarodni ugled i dugoročni strateški interes.

"Imali smo razloge zbog kojih se država odlučila za blokadu pristupnih pregovora sa EU. Za odbijanje ratifikacije protokola o ulasku Hrvatske i Albanije u savez NATO nije bilo razloga", rekao je slovenački premijer, dodavši da ako Slovenija bude i dalje odbijala te protokole, u međunarodnoj zajednici će se učvrstiti ubeđenje da Slovenija kapriciozno ometa interese Hrvatske i drugih država saveznica.

Uprkos tome da je potez Janšine stranke nazvao ucenom, slovenački premijer je pred njom popustio, pristavši da se na dnevni red parlamenta, "jednom iduće nedelje", ponovo stavi sporni završni račun budžeta, koji su poslanici već odbili.

Prema pisanju slovenačkih medija, to je revoltiralo ministre iz drugih stranaka vladine koalicije, ali i narodne poslanike, koji ne žele ponovo da glasaju o istoj stvari ovaj put drugačije, što je uslov stranke Janeza Janše da svojim glasovima omogući ratifikaciju pristupnih protokola Hrvatske i Albanije za ulazak NATO.

Svoboda razočaran potezom Slovenije

Za Hrvatske pregovore sa EU su naredne dve nedelje kritične, rekao Hanes Svoboda, koji je razočaran i slovenačkim odlaganjem ratifikacije pristupnog protokola za NATO.

Izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Hrvatske ka EU, Hanes Svoboda je, kako prenose slovenački mediji, tokom posete Zagrebu, ponovio da je granični spor Hrvatske i Slovenije pravno pitanje, kao i da postoje međunarodni pravni instrumenti koji to mogu da reše.

Svoboda je dodao da će naredne dve nedelje biti kritične za Hrvatsku, odnosno njene pristupne pregovore sa EU, ukoliko Hrvatska želi da završi tehnički deo pregovora sa EU do kraja ove godine.

Pored toga, Svoboda je rekao i da su svi razočarani i zapletom do koga je došlo u četvrtak u slovenačkom parlamentu, koji je odložio glasanje o ratifikaciji pristupnih pregovora Hrvatske i Albanije za ulazak u NATO savez.

Slovenački mediji prenose i reakcije hrvatskog premijera Ive Sanadera na još jednu slovenačku blokadu.

"Sad imamo dve blokade...Te blokade više nisu hrvatski problem, već su postale problem EU i NATO", rekao je Sanader tokom posete Hanesa Svobode, ali je dodao i da "slovenačke blokade neće omesti Hrvatsku u završavanju njenog posla na putu u obe integracije".

Pahor više ne zove Sanadera

Slovenački premijer je rekao da više neće truditi da zove svog hrvatskog kolegu, jer sa hrvatske strane nema reakcija na njegove pozive.

Nakon sednice slovenačke vlade u četvrtak, premijer Borut Pahor je rekao da više neće zvati svog hrvatskog kolegu Ivu Sanadera, dodavši da ga je do sada zvao na sastanak da bi razmenili stavove "kako dalje".

"Ne radi se o pitanju mog ličnog prestiža, već za dostojanstvo položaja koji zauzimam. Kao predsednik vlade sam učinio sve, u dobroj veri i sa iskrenim namerama, da bi razmenili stavove kako dalje. Reakcija sa hrvatske strane nije bilo", rekao je Pahor u Ljubljani, dodavši da je učinio ono što je praksa u međunarodnoj zajednici između predsednika vlada.

"Običaj je da premijer uzvrati poziv. Taj običaj ovaj put nije poštovan i ja to probam da razumem", rekao je Pahor, dodavši da hrvatsko objašnjenje da sastanak premijera treba dogovoriti diplomatskim putem, za njega nije ubedljivo.

"Na kraju krajeva, šta je važnije od toga da predsednik jedne vlade pozove predsednika druge po telefonu?", zapitao se slovenački premijer, koji se i nedavno žalio da odgovora na njegove pozive iz Hrvatske nema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.